آیا در زمان غیبت ترک بدون عذر 3 نماز جمعه متوالی نشانه نفاق است؟
پرسش
این فرموده امیرالمومنین (ع) که هر کس بدون عذر، 3 نماز جمعه متوالی را ترک کند منافق است، آیا در زمان غیبت امام معصوم که نماز جمعه واجب تخییری است نیز صدق می کند؟
پاسخ اجمالی

نماز جمعه یک عبادت بزرگ و با اهمیت است که دارای آثار فردی و اجتماعی سیاسی بسیار است. شکوه و عظمت نماز جمعه نماد وحدت در جامعه اسلامی است و موجب اتحاد نیرو ها می شود. بالعکس تضعیف و ترک این عبادت بزرگ باعث پراکنده شدن نیرو های در جامعه اسلامی می شود.

بر این اساس در احادیث اسلامى تأکیدهاى فراوانى در تشویق و ترغیب به هرچه با شکوه برگزار کردن نماز جمعه وارد شده است. البته باید توجه داشت که مذمت هاى شدیدى که در مورد ترک نماز جمعه آمده در صورتى است که نماز جمعه واجب عینى باشد. اما در زمان غیبت بنابر این که واجب مخیر باشد ( تخییر میان نماز جمعه و نماز ظهر ) و از روى استخفاف و انکار انجام نگیرد، مشمول این مذمت ها نخواهد شد، هر چند عظمت نماز جمعه و اهمیت فوق العاده آن در این حال نیز محفوظ است.

پاسخ تفصیلی

نماز جمعه یک عبادت بزرگ و با اهمیت است که دارای آثار فردی همچون تلطیف روح و جان و شستن دل از آلودگی های گناه و زدودن زنگار معصیت از قلب و ...، همچنین آثار اجتماعی - سیاسی بسیار است. نماز جمعه یک کنگره عظیم هفتگی است.

نقش امام و خطیب جمعه در این میان بسیار مهم و حساس است، مخصوصا با توجه به این نکته که یکی از برنامه‌ خطیب در نماز جمعه، ذکر مسائل مهم سیاسی و اجتماعی و اقتصادی است و به این ترتیب می‌توان گفت این اجتماع عظیم و پرشکوه می تواند منشأ برکاتی باشد که به برخی از آنها اشاره می‌شود.

1. آگاهی بخشیدن به مردم در زمینه معارف اسلامی و رویدادهای مهم اجتماعی و سیاسی

2. ایجاد همبستگی و انسجام هرچه بیشتر در میان صفوف مسلمانان

3. تجدید روح دینی و نشاط معنوی برای توده مردم مسلمان

4. جلب همکاری برای حل مشکلات؛ به همین دلیل دشمنان اسلام از یک نماز جمعه جامع الشرائط که دستورهای اسلامی دقیقا در آن رعایت شود بیم داشته‌اند.

شکوه و عظمت نماز جمعه نماد وحدت در جامعه اسلامی است و موجب اتحاد نیرو ها می شود. برعکس تضعیف و ترک این عبادت بزرگ باعث پراکنده شدن نیرو ها درجامعه اسلامی می شود. بر این اساس در احادیث اسلامى تأکیدهاى فراوانى در تشویق و ترغیب به هرچه با شکوه تر برگزار کردن نماز جمعه وارد شده است؛ از جمله در خطبه‏اى که موافق و مخالف آن را از پیامبر گرامى اسلام (ص) نقل کرده‏اند آمده:

«خداوند نماز جمعه را بر شما واجب کرده هر کس آن را در حیات من یا بعد از وفات من از روى استخفاف یا انکار ترک کند خداوند او را پریشان مى‏کند، و به کار او برکت نمى‏دهد، بدانید نماز او قبول نمى‏شود، بدانید زکات او قبول نمى‏شود، بدانید حج او قبول نمى‏شود، بدانید اعمال نیک او قبول نخواهد شد تا از این کار توبه کند»![1]

البته باید توجه داشت که مذمت هاى شدیدى که در مورد ترک نماز جمعه آمده در صورتى است که نماز جمعه واجب عینى باشد.[2]

در حدیث دیگرى از امام باقر (ع) مى خوانیم: "نماز جمعه فریضه است و اجتماع براى آن با امام فریضه است، هر گاه مردى بدون عذر سه جمعه را ترک گوید فریضه را ترک گفته و کسى سه فریضه را بدون علت ترک نمى گوید مگر منافق".[3]

بنا بر این در زمان غیبت بنابر این که نماز جمعه واجب مخیر باشد (تخییر میان نماز جمعه و نماز ظهر) و از روى استخفاف و انکار انجام نگیرد، مشمول این مذمت ها نخواهد شد، هر چند عظمت نماز جمعه و اهمیت فوق العاده آن در این حال نیز محفوظ است.

[1] حر عاملی، محمد بن الحسن، وسائل الشیعة، ج 7، ص 302، ح 9409، مؤسسة آل البیت، قم، 1409 ه­ ق.

[2] بابایى، احمد على‏، برگزیده تفسیر نمونه، ج ‏5، ص 185، دار الکتب الاسلامیه‏، تهران‏، 1382 ش‏، چاپ سیزدهم.‏

[3] العاملی، شیخ حر، وسائل‏الشیعة، ج 7، ص 298، ح 9389، "عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ الْبَاقِرِ ع قَالَ صَلَاةُ الْجُمُعَةِ فَرِیضَةٌ وَ الِاجْتِمَاعُ إِلَیْهَا فَرِیضَةٌ مَعَ الْإِمَامِ فَإِنْ تَرَکَ رَجُلٌ مِنْ غَیْرِ عِلَّةٍ ثَلَاثَ جُمَعٍ فَقَدْ تَرَکَ ثَلَاثَ فَرَائِضَ وَ لَا یَدَعُ ثَلَاثَ فَرَائِضَ مِنْ غَیْرِ عِلَّةٍ إِلَّا مُنَافِقٌ".