سایتی وجود دارد که مجری برگزاری مسابقات تفریحی به صورت شرط بندی است. حال اگر پول سرمایه گذاری شده در این سایت به نیت خیر در جهت کمک به نیازمندان (به گفته خود سایت) باشد، شرکت در آن جایز خواهد بود؟
پرسش
سلام و عرض ادب و احترام فراوان یک سؤال دارم که لازمه‌اش یک توضیح مختصر است. شرط بندی طبق قاعده اسلام حرام است. فرض می‌کنیم که در مسابقه فوتبال یا اسب دوانی و غیره دو نفر سر برنده شدن تیمی شرط می‌بندند که من فکر می‌کنم این حرامه. حالا سایتی هست که یک مسابقه تفریحی گذاشته به این صورت که دیگه پیش بینی برنده شدن یک مسابقه نیست. بلکه شانزده بازی یا چهارده یا پانزده بازی رو انتخاب کرده که اعضا با پر کردن فرم‌ها به دور از پیش‌بینی نتیجه بازی. فقط برد مساوی یا باخت تیم. این بازیها توی یک فرم با مبالغ پایه 1024 تومان قرار داده می‌شه که حالا اگر گزینه‌هاتون رو بیشتر کنید برای انتخاب مبلغ فرم بالاتر می‌رود. وقتی این پولها جمع شد سایت 75 درصد از پولها رو برای جایزه قرار می‌ده و 25 درصد رو برای خودش بر می‌داره که طبق گفته خودش از این 25 درصد حقوق اعضاء و کمک به مؤسسات خیریه و بخشی هم درآمدزاییه خودشه. حالا من می‌تونم 20 تا فرم 1024 تومانی پر کنم یا 1 دانه فرم 1024 تومانی یا یک فرم 50000 هزار تومانی. بر حسب درآمدی که دارم و چند باری که من شرکت کردم واقعاً پیش‌بینی این نتایج خیلی سخته و احتیاج به اطلاعات قوی فوتبال و نگاه به جداول فوتبال و بررسی اخبار و در آخر سر هم اتفاقات غیر منتظره در فوتبال برنده‌ها رو مشخص می‌کنه. حالا از این 75 درصدی که به جوایز اختصاص دادن 80 درصدش به نفرات اول یعنی کسانی که هر 16 بازی رو پیش بینی کنن (و یا اینکه اگر هیچ کس نبود که همه بازیها رو کامل پیش بینی درست کنه نفرات اول کسانی هستند که کمترین خطا رو داشته باشند) و 20 درصد به نفرات دوم که با یک خطا باشند و 10 درصد به نفرات سوم می‌رسه. خود سایت هم این قضیه رو سرلوحه خودش قرار داده که هر کی می‌خواد شرکت کنه به نیت خیر شرکت کنه. منظور از پول زندگیش به این کار نزنه. از پول های اضافی. و باز هم تأکید می‌کنه که با مبالغ بالا اصلاً و ابداً شرکت نکنید. نیتتون این باشه که فرضاً 2000 نفر جمع شدید و یه مبلغی رو گذاشتید به نیت خیر تا بلکه چند نفر جایزه خوبی گیرشون بیاد. حالا این مسابقه که دیگه پیش‌بینی تک مسابقه استادیومی نیست از لحاظ شرعی جایز هست یا خیر. در ضمن من شرکت کننده کسی رو نمی‌بینم یعنی اعضای سایت رو نمی‌بینم و سایر شرکت‌کنندگان رو نمی‌بینم. ولی با پیگیریهایی که کردم هیچ خللی در صحت کار این سایت وارد نمی‌شه. حالا بفرمائید شرعاً مجازه یا غیر مجاز. با تشکر
پاسخ اجمالی

پاسخ آیت الله هادوی تهرانی به این شرح است:

این گونه شرط بندی جایز نیست؛ و با نیت خیر تبدیل به امر مشروع نمی شود [1] .

افزون بر این، به نظر می رسد اهداف دیگری در پس این گونه سایت ها وجود دارد که حتی اگر کار مشروعی انجام می دادند، مشارکت در آن با تأمل جدی مواجه بود.

برای آگاهی بیشتر به نمایه های زیر مراجعه فرمایید:

1. شرط بندی در اسلام، سؤال شماره 3204 (سایت: 3817).

2. شرط بندی و پیش بینی مسابقات فوتبال، سؤال شماره 7613 (سایت: 7767) .

3. شرط بندی در مسابقات، سؤال شماره 7838 (سایت: 7983) .

[1] . برای آگاهی بیشتر نک: حکم شرط بندی در اسلام.