چه گزارش‌هایی در ارتباط با زندگی جعفر بن عقیل که در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید وجود دارد؟!
پرسش
زندگی‌نامه جعفر بن عقیل بن ابی‌طالب که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید را بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

از جمله شهدای کربلا و از کسانی که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به درجه‌ی شهادت نائل شدند،[1] جعفر بن عقیل بن ابی‌طالب پسر عموی سید الشهداء(ع) است.[2] نام مادر جعفر، ام‌البنین بنت شقر بن هضاب،[3] یا ام ‌الثغر بنت عامر بنت هصان عامری[4] و نام همسرش ام‌الحسن، دختر امام علی(ع) بود؛[5] از این‌رو ایشان بعد از ازدواج با دختر عمویش در شمار یکی از دامادهای امیرالمؤمنین(ع) نیز قرار گرفت.

جعفر در روز عاشورا بعد از شهادت برادرزاده‌اش عبدالله بن مسلم بن عقیل،[6] و یا فرزند پسرعمویش محمد بن عبدالله بن جعفر[7] به میدان رفت و این‌گونه رجز می‌خواند:

«أَنَا الْغُلَامُ‏ الْأَبْطَحِی‏ الطَّالِبِی              مِنْ مَعْشَرٍ فِی هَاشِمٍ مِنْ غَالِبٍ

وَ نَحْنُ حَقّاً سَادَةُ الذَّوَائِبِ                   هَذَا حُسَینٌ أَطْیبُ الْأَطَایب

مِنْ هَاشِمِ السَّادَاتِ أَهْلِ الْحَسَب»؛[8]

(من جوانی از سرزمین بطحاء و از فرزندان طالب و از نوادگان هاشم و غالب هستم که بزرگ بزرگانیم. این حسین از پاکیزه‌ترین پاکیزگان و از خاندان اصیل سادات بنی‌هاشم است).

جعفر پس از نبرد با دشمنان، سرانجام توسط بشر بن حوط (خوط[9]) همدانى،[10] و یا عبداللّه بن عزره خثعمی[11] به شهادت رسید.

در زیارت ناحیه این‌گونه از او تجلیل شده است: «السَّلَامُ‏ عَلَى‏ جَعْفَرِ بْنِ‏ عَقِیلٍ‏، لَعَنَ اللَّهُ قَاتِلَهُ بِشْرَ بْنَ خُوطٍ الْهَمْدَانِی»؛[12] سلام بر جعفر بن عقیل باد و خدا قاتل او بشر بن خوط همدانی را مورد لعنت خود قرار دهد.

وی به همراه سایر شهدا در پایین پای امام حسین(ع) دفن شده است.[13]

[1]. «شهدای قیام عاشورا»، 28614.

[2]. شیخ مفید، الإرشاد فی معرفة حجج الله على العباد، ج‏2، ص 125، قم، کنگره شیخ مفید، چاپ اول، 1413ق؛ ابن اعثم کوفی، احمد بن اعثم، الفتوح، تحقیق، شیری، علی، ج 5، ص 111، بیروت، دار الاضواء، 1411ق.

[3]. طبری، أبو جعفر محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک(تاریخ طبری)، تحقیق، ابراهیم، محمد أبو الفضل، ج 5، ص 469، بیروت، دار التراث، چاپ دوم، 1387ق.

[4]. ابو الفرج، علی بن الحسین الأصفهانی، مقاتل الطالبیین، محقق، صقر، سید احمد، ص 97، بیروت، دار المعرفة، بی‌تا.

[5]. ابن حبیب، محمد بن حبیب‏، المحبر، محقق، شتیتر، ایلزه لیختن‏، ص 56، بیروت، دار الآفاق الجدیدة، چاپ اول، بی‌تا.

[6]. الفتوح، ج 5، ص 111.

[7]. مسکویه رازی، ابوعلی، تجارب الامم، تحقیق، امامی، ابو القاسم، ج 2، ص 78، تهران، سروش، چاپ دوم، 1379ش.

[8]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب ع، ج 4، ص 105، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.

[9]. ابن اثیر جزری، علی بن محمد، الکامل فی التاریخ، ج 4، ص 92، بیروت، دار صادر، 1385ق.

[10]. تاریخ الامم و الملوک(تاریخ طبری)، ج ‏5، ص 469.

[11]. ابومخنف کوفی، لوط بن یحیی، وقعة الطف، محقق، مصحح، یوسفی غروی، محمد هادی‏، ص 247، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ سوم، 1417ق.، ص: 247

[12]. ابن مشهدی، محمد بن جعفر، المزار الکبیر، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 491، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1419ق.

[13]. طبرسی، فضل بن حسن، اعلام الوری بأعلام الهدی، ص 255، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ سوم، 1390ق.