زندگی‌نامه قارب دیلمی خادم امام حسین(ع) را که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، بیان نمایید.
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه قارب دیلمی خادم امام حسین(ع) را که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

بر اساس برخی از منابع کهن، یکی از شهدای کربلا در روز عاشورا فردی به نام قارب الدیلمی،[1] الدئلی[2] است که در دفاع از امام حسین(ع) به شهادت رسید.[3] از این شهید والا مقام اطلاعات زیادی در منابع معتبر وجود ندارد، اما در برخی از کتاب‌های متأخر نام او قارب بن عبدالله بن اریقط(اریقد) بیان شده است و نیز گفته شد که مادر او «فکیهة»، کنیز امام حسین(ع) بود و در خانه‌ی همسر(رباب بنت امرء القیس) آن‌حضرت(ع)، خدمت می‌کرد. قارب همراه امام(ع) از مدینه به مکه و سپس به کربلا آمد و در نخستین حمله‏‌اى که صبح روز عاشورا به سمت خیمه‌های امام صورت گرفت، به فیض شهادت نایل شد.[4]

در زیارت‌نامه شهداء این‌گونه از او تجلیل شده است: «السَّلَامُ عَلَى قَارَبٍ‏ مَوْلَى‏ الْحُسَیْنِ‏ بْنِ عَلِیٍّ».[5]

[1]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین ع‏، ص 152، قم،  آل البیت‏، چاپ دوم‏، 1406ق.

[2]. محلی، حمید بن احمد، الحدائق الوردیة فی مناقب الأئمة الزیدیة، مصحح، محطوری، مرتضی بن زید، ج 1، ص 210، صنعا، مکتبة بدر، چاپ اول، 1423ق.

[3]. «شهدای قیام عاشورا»، 28614؛ «انگیزه‌های امام حسین(ع) برای به همراه داشتن خانواده»، 83277؛ «گریه و جزع نمودن امام حسین(ع) در مرگ یاران و فرزندان»، 30121.

[4]. السید عبد المجید الحسینی الحائری الشیرازی‏، ذخیرة الدارین فیما یتعلق بمصائب الحسین ع و اصحابه‏، ص 326 – 327، قم، زمزم هدایت‏، بی‌تا.

اگر در جستجوهای بعدی به منبع کهنی که این گزارش را نقل کرده باشد برخورد کنیم، این پاسخ ویرایش خواهد شد.

[5]. ابن مشهدی، محمد بن جعفر، المزار الکبیر، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 491، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1419ق.