آیا در جنگ صفین، افرادی با دست‌های بسته - به روش اهل‌سنت - پشت سر امام علی(ع) نماز می‌خواندند؟
پرسش
آیا در جنگ صفین، افرادی با دست‌های بسته – به روش اهل‌سنت – پشت سر امام علی(ع) نماز می‌خواندند؟
پاسخ اجمالی

امام علی(ع) بعد از رسیدن به حکومت با تمام بدعت‌ها از جمله تکتف در نماز مبارزه کرد و در مقابل آنها ایستاد و مخالفت ایشان نیز در تاریخ ثبت شده است:

امام علی(ع) فرمود: «مسلمان که در نماز و در پیش‌گاه خداى عز و جل ایستاده است، دست‌هاى خود را روى هم نمی‌گذارد؛ زیرا با این کار به اهل کفر یعنی مجوس شبیه می‌شود».[1]

همچنین یاران ویژه حضرتشان در همان زمان تا حد امکان به این‌گونه بدعت‌ها عمل نکرده و با آنها مبارزه می‌کردند: امام حسن(ع) در مسجد کوفه حاضر شد و پیام امام علی(ع) مبنی بر باطل بودن نماز تراویح را به اطلاع مردم رساند.[2]

ولی بخش وسیعی از جامعه‌ی مسلمانان نه تنها همراه آن‌حضرت(ع) در این مبارزه نبودند، بلکه در بسیاری از موارد به مخالفت با ایشان برخاستند و حاضر نبودند که از عقاید خود دست بردارند.[3]

با این وجود، با جست‌وجویی که در منابع صورت گرفت، گزارشی مبنی بر خواندن نماز با دست بسته توسط برخی از سپاهیان امام علی(ع) در جنگ صفین مشاهده نشده است که در صورت برخورد با چنین گزارشی، این پاسخ ویرایش خواهد شد.

[1]. شیخ صدوق، خصال، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، ج ‏2، ص 622، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1362ش.

[2]. شیخ طوسی، تهذیب الاحکام، محقق، موسوی خرسان، حسن، ج 3، ص 70، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.

[3]. «شیعه و خواندن نماز با دست باز»، 229؛ «منشأ تکتف در نماز»، 80719؛ «مخالفت امام علی(ع) با بدعت‌ها»، 51539.