آیا در میان شهدای کربلا، شهیدی با نام «ضباب بن عامر» داریم؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه ضباب بن عامر که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، را بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

یکی از شهدای کربلا و از کسانی که روز عاشورا در دفاع از امام حسین(ع) به شهادت رسید،[1] ضباب بن عامر است.[2] وی از قبیله‌ی بنی‌حارث بن کعب بود.[3] با جست‌وجوهایی که داشتیم، جز این گزارش‌های کوتاه، اطلاعات بیشتری از ایشان را در منابع معتبر نیافتیم.

البته، در برخی از منابع متأخر، نام وی را حباب بن عامر بن کعب بن قسیم اللات بن ثعلبه تیمی ذکر کرده‌‌اند که از اهالی کوفه بود و با حضرت مسلم بیعت نمود و پس از آن‌که مردم دست از یارى مسلم برداشتند، به سمت امام حسین(ع) حرکت کرد و در مسیر راه به آن بزرگوار برخورد و ملازم او شد تا این‌که در رکاب آن‌حضرت و در نخستین حمله به درجه‌ی رفیع شهادت رسید.[4]

اگر بعدها به مستندی در مورد گزارش اخیر دست یافتیم، این پاسخ را ویرایش خواهیم کرد.

[1]. «شهدای قیام عاشورا»، 28614.

[2]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیه من قتل مع الحسین ع‏، ص 154، قم، آل البیت‏، چاپ دوم‏، 1406ق.

[3]. همان؛ قاضى نعمان مغربى‏، شرح الأخبار فی فضائل الأئمه الأطهار ع ج 3، ص 246، قم، جامعه مدرسین‏، چاپ اول، 1409ق.

[4]. حسینی حائری شیرازی‏، سید عبدالمجید، ذخیرة الدارین فیما یتعلق بمصائب الحسین ع و اصحابه‏، ص 473، قم، زمزم هدایت‏، بی‌تا.