آیا شهیدی به نام عمار بن حسان در میان شهدای روز عاشورا وجود داشت؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه عمار بن حسان بن شریح بن سعد بن حارثة بن لام که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، را بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

یکی از کسانی که توانست جان خود را در راه مکتب امام حسین(ع) فدا کرده و با شهادت خویش نام خود را در میان شهدای کربلا ثبت کند، عمار بن حسان بن شریح بن سعد بن حارثة بن لام از قبیله‌ی طی بود[1] که از مکه در کاروان حسینی حضور داشت،[2] و در روز عاشورا و در حمله‌ی اول دشمن به شهادت رسید.[3]

در زیارت ناحیه به ایشان درود فرستاده شده است: «السَّلَامُ عَلَى عَمَّارِ بْنِ‏ حَسَّانَ‏ بْنِ‏ شُرَیْحٍ‏ الطَّائِی‏».[4]

در برخی کتاب‌های متأخر عنوان شده است که پدر وی هم از اصحاب امام علی(ع) بود که در جنگ صفین به شهادت رسید.[5]

[1]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین ع‏، ص 154، قم، آل البیت ع‏، چاپ دوم‏، 1406ق؛ ابن کلبى، هشام بن محمد، نسب معد و الیمن الکبیر، محقق، ناجی، حسن، ج 1، ص 226، بیروت، عالم الکتب‏، چاپ اول، 1425ق.

[2]. الحسینی الحائری الشیرازی‏، سید عبدالمجید، ذخیرة الدارین فیما یتعلق بمصائب الحسین ع و اصحابه‏، ص 419، قم، زمزم هدایت‏، بی‌تا.

[3]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب ع، ج 4، ص 113، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.

[4]. اقبال الأعمال، ج ‏2، ص  576. سید ابن طاووس، رضی الدین علی، الاقبال بالاعمال الحسنة، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ج 2، ص 576، قم، دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ اول، 1415ق.

[5]. قمی، شیخ عباس، منتهی الآمال، ج 2، ص 822، قم، دلیل ما، چاپ اول، 1379ش.