زندگی‌نامه جندب بن حجیر که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید را، بیان نمایید.
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه جندب بن حجیر که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید را بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

یکی از شهدای کربلا و از افرادی که روز عاشورا در راه دفاع از امام حسین(ع) به شهادت رسید، جندب بن حجیر[1] (حجر)[2] بن جندب‏[3] خولانی[4] است. وی از قبیله‌ی جوان،[5] یا جواب[6] بود.

جز نام و اندک اطلاعاتی از این شهید که در منابع مهم وجود دارد، توضیح بیشتری در ارتباط با زندگی ایشان مشاهده نمی‌شود، اما در برخی کتاب‌های متأخر نام وی را جندب بن زهیر ذکر کرده و گفته‌اند که وی از اهالی کوفه و از همراهان امام علی(ع) بوده و در جنگ صفین نیز یکی از فرماندهان قبیله کنده و ازد بود . طبق گزارش این منابع، هنگام نهضت امام حسین(ع) وی توانست از کوفه خارج شده و در منطقه حاجز و قبل از محاصره حضرتشان توسط حر بن یزید ریاحی به آن‌حضرت(ع) برسد و روز عاشورا لیاقت جنگیدن در رکاب ایشان را پیدا کند و در حمله‌ی اوّل به شهادت برسد. [7]

در زیارت ناحیه، این‌گونه از وی تجلیل شده است: «السَّلَامُ‏ عَلَى‏ جُنْدَبِ‏ بْنِ حَجَرٍ الْخَوْلَانِیِّ».[8]

و در زیارت امام حسین(ع) در ماه شعبان، با اندک تفاوتی این‌گونه به وی سلام داده شده است: «السَّلَامُ‏ عَلَى‏ جُنْدَبِ‏ بْنِ حُجَیْر».[9]

[1]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین ع‏، ص 155، قم، آل البیت ع‏، چاپ دوم‏، 1406ق؛ کشی، محمد بن عمر، اختیار معرفة الرجال، محقق، مصحح، شیخ طوسی، محمد بن حسن، مصطفوی، حسن،‏ ص 100، مشهد، مؤسسه نشر دانشگاه مشهد، چاپ اول، 1409ق.

[2]. ابن مشهدی، محمد بن جعفر، المزار الکبیر، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 494، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1419ق.

[3]. محلی، حمید بن احمد، الحدائق الوردیة فی مناقب الأئمة الزیدیة، مصحح، محطوری، مرتضی بن زید، ج 1، ص 211، صنعا، مکتبة بدر، چاپ اول، 1423ق.

[4]. المزار الکبیر، ص 494.

[5]. الحدائق الوردیة فی مناقب الأئمة الزیدیة، ج 1، ص 211.

[6]. تسمیة من قتل مع الحسین ع‏، ص 155.

[7]. الحسینی الحائری الشیرازی‏، السید عبد المجید، ذخیرة الدارین فیما یتعلق بمصائب الحسین ع و اصحابه‏، ص 421 – 422، قم، زمزم هدایت‏، بی‌تا.

[8]. المزار الکبیر، ص 494.

[9]. ابن طاووس، علی بن موسی، اقبال الاعمال، ج 2، ص 714، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1367ش.