از زندگی سعد، غلام عمرو بن خالد که روز عاشورا به شهادت رسید چه اطلاعاتی وجود دارد؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه سعد، غلام عمرو بن خالد که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، را بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

یکی از شهدای کربلا، سعد[1] (سعید[2])، غلام عمرو (عمر[3]) بن خالد (خلف[4]) است که[5] از قبیله‌ی صیدا بود.[6]

بر اساس برخی از گزارش‌ها سعد به همراه مولای خود(خالد بن عمرو) و مجمع بن عبدالله و نافع بن هلال مرادی از کوفه به سمت امام(ع) حرکت کرده و در منطقه‌ی عذیب الهجانات،[7] به کاروان آن‌حضرت(ع) رسیدند، اما حر بن یزید ریاحی مانع از پیوستن آنان به امام(ع) شد، و گفت: این چند نفر کوفى جزو کسانى نیستند که با شما آمده‌‏اند؛ لذا من باید آنها را دستگیر کرده و یا بازگردانم. امام(ع) قبول نکرد و فرمود: همان‌گونه که از خودم دفاع می‌کنم از ایشان نیز دفاع خواهم کرد، ایشان از یاران من هستند و تو قول داده‏اى تا زمانى که نامه(ابن زیاد) به تو نرسید، هیچ تعرّضى به من نکنى و اگر به عقدى که بین من و تو است پایبند نمانی، با تو خواهم جنگید! حرّ نیز آنها را رها کرد.[8]

روز عاشورا سعد، به همراه عمر(عمرو) بن خالد صیداوى و جابر بن حارث سلمانى و مجمع بن عبدالله در آغاز نبرد به میدان رفتند، اما بعد از مدتی در محاصره سپاه عمر بن سعد قرار گرفتند و از یارانشان جدا شدند. حضرت ابوالفضل(ع) برای یاری آنها رفت و آنها را از محاصره نجات داد. با وجود این‌که آنها زخمی شده بودند، برای دفاع از امام خود بار دیگر به دشمن حمله بردند و همه آنها در همان آغاز جنگ و یک‌جا به شهادت رسیدند.[9]

در زیارت ناحیه از این غلام رشید و مولایش تجلیل شده است: «السَّلَامُ عَلَى عُمَرَ بْنِ خَالِدٍ الصَّیدَاوِی، السَّلَامُ‏ عَلَى‏ سَعِیدٍ مَوْلَاهُ‏»؛[10] و در زیارت رجبیه و زیارت امام حسین(ع) در نیمه ماه شعبان نیز به هر دوی آنها سلام داده شده است: «السَّلَامُ‏ عَلَى‏ عَمْرِو بْنِ‏ خَلَفٍ‏ وَ سَعِیدٍ مَوْلَاهُ‏».[11]

[1]. ابن اثیر جزری، علی بن محمد، الکامل فی التاریخ، ج 4، ص 74، بیروت، دار صادر، 1385ق.

[2]. ابن مشهدی، محمد بن جعفر، المزار الکبیر، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 494، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1419ق.

[3]. ابو مخنف کوفی، لوط بن یحیی، وقعة الطف، محقق، مصحح، یوسفی غروی، محمد هادی‏، ص 238، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ سوم، 1417ق.

[4]. ابن طاووس، علی بن موسی، اقبال الاعمال، ج 2، ص 714، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1367ش.

[5]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین ع، ص 155، قم، آل البیت ع‏، چاپ دوم‏، 1406ق.

[6]. همان.

[7]. نام آبگیری در چهار میلى قادسیه بود که کاروان‌‌هاى حج کوفه در آن‌جا منزل می‌کردند.

[8]. بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، تحقیق، زکار، سهیل، زرکلی، ریاض، ج 3، ص 171 – 172، بیروت، دار الفکر، چاپ اول، 1417ق.

[9]. طبری، أبو جعفر محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک(تاریخ طبری)، تحقیق، ابراهیم، محمد أبو الفضل، ج 5، ص 446، بیروت، دار التراث، چاپ دوم، 1387ق.

[10]. المزار الکبیر، ص 494.

[11]. اقبال الاعمال، ج 2، ص 714.