آیا در منابع تاریخی معتبر اطلاعاتی از زندگی‌نامه سلمان بن مضارب که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، وجود دارد؟
پرسش
آیا در منابع تاریخی معتبر اطلاعاتی از زندگی‌نامه سلمان بن مضارب که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، وجود دارد؟
پاسخ اجمالی

بر اساس گزارش برخی منابع تاریخی یکی از افرادی که توانست روز عاشورا در مکتب انسان‌ساز امام حسین(ع) به فیض شهادت برسد، و نام خود را در میان شهدای کربلا ثبت نماید، شهیدی به نام سلمان بن مضارب می‌باشد.[1]

در منابع کهن به اطلاعات بیشتری از ایشان دست نیافتیم و نامی از وی نیز در زیارت‌نامه شهدای کربلا ثبت نشده است.

اما در پاره‌ای از منابع اخیر - بدون ذکر مستند - اعلام شده که او پسر عموی زهیر بن قین و از قبیله بجیله بود[2] که به همراه ایشان در حال بازگشت از مناسک حج بود که با کاروان امام حسین(ع) روبرو شده و به امام(ع) پیوسته[3] و در روز عاشورا قبل از زهیر به سمت میدان نبرد رفت و به شهادت رسید.[4]

[1]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین ع‏، ص 155، قم، آل البیت ع‏، چاپ دوم‏، 1406ق؛ محلی، حمید بن احمد، الحدائق الوردیة فی مناقب الأئمة الزیدیة، مصحح، محطوری، مرتضی بن زید، ج 1، ص 211، صنعا، مکتبة بدر، چاپ اول، 1423ق.

[2]. مقرّم، عبد الرزاق‏، مقتل الحسین(ع)، ص 257، بیروت، مؤسسة الخرسان للمطبوعات‏، 1426ق.

[3]. الحسینی الحائری الشیرازی‏، السید عبد المجید، ذخیرة الدارین فیما یتعلق بمصائب الحسین ع و اصحابه‏، قم، ص 345، زمزم هدایت‏، بی‌تا.

[4]. مقتل الحسین(ع)، ص 257.