چه گزارش‌هایی در مورد یکی از شهدای کربلا به نام عقبة بن صلت وجود دارد؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه عقبة بن صلت که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، را بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

بر اساس گزارش یکی از منابع کهن تاریخی که به بیان نام شهدای کربلا و یاران امام حسین(ع) می‌پردازد، عقبة بن صلت یکی از دلیرمردانی است که در روز عاشورا به فیض شهادت رسید،[1] اما اطلاعات بیشتری از وی در منابع کهن و معتبر وجود ندارد و نیز در زیارت‌‌نامه‌ی شهدای کربلا نیز نامی از ایشان نیامده است.

اما در برخی منابع معاصر، اطلاعات بیشتری از ایشان مطرح شده است، از جمله آن‌که نام دیگرشان عقبة بن مالک جهنی بود و او از صحابیان رسول خدا(ص) و از راویان احادیث حضرتشان بود.[2] و به همراه دو همسفرش عباد بن مهاجر و مجمع بن زیاد در منزل‌گاه جُهینه به امام حسین(ع) پیوست و تا کربلا همراه آن‌حضرت بود و روز عاشورا در حملات اول به شهادت رسید.[3]

گزارش‌های اخیر چندان مورد اعتماد نیست، مگر آن‌که مستندی در منابع کهن داشته باشد.

[1]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین ع، ص 155، قم، آل البیت‏ ع، چاپ دوم‏، 1406ق.

[2]. الحسینی الحائری الشیرازی‏، سید عبدالمجید، ذخیرة الدارین فیما یتعلق بمصائب الحسین ع و اصحابه‏، ص 468 – 469، قم، زمزم هدایت‏، بی‌تا.

[3]. همان.