ازدواج سید با غیر سید چه حکمی دارد؟
پرسش
در شبه قاره هند، ازدواج یک دختر سید با یک پسر غیر سید (حتی اگر با ایمان و پرهیزکار باشد) حرام به نظر می رسد؟ آیا هیچ مرجعی با چنین وضعیتی موافقت نموده است؟ (تا آنجا که من می دانم هیچ مجتهد زنده ای چنین ازدواجی را حرام اعلام نکرده است). لازم به ذکر است افرادی که با چنین عقیده ای موافق هستند. معمولاً برای تصدیق گفتار خود چنین بیان می کنند که امام موسی کاظم (ع) دختران زیادی داشت، اما هیچ کدام از آنها – به علت نبود مردان سید در آن زمان- در طول مدت عمرشان با کسی ازدواج نکردند. به نظر شما آیا این مطلب واقعیت دارد؟ آیا هیچ سند و مدرکی این قضیه را تأیید می کند؟
پاسخ اجمالی

ازدواج دختران و زنان سیده با مردان شیعی غیر سید اشکالی ندارد. و لازم نیست زنان و دختران سیده حتماً با مردان سید ازدواج کنند. [1] و هیچ کدام از مراجع چنین ازدواجی را حرام نکرده اند.

به عنوان نمونه حضرت آیة الله صافی گلپایگانی در این باره می فرماید:

خیر، اشکالی ندارد؛ لکن سزاوار است شوهر، حرمت همسر سیده خود را بیشتر رعایت کند. [2]

امام موسی کاظم (ع) دخترانی داشته است که در طول عمرشان ازدواج نکردند؛ مانند حضرت معصومه (س)، ولی این به خاطر نبود مردان سید نبوده است.

برای آگاهی بیشتر به نمایه های زیر مراجعه شود:

1. «ازدواج با زن غیر مسلمان»؛ سؤال 1198 (سایت: 1201) .

2. «ازدواج با دختر سنی»؛ سؤال 1254 (سایت: 1333) .

3. «ازدواج شیعیان با اهل سنت»؛ سؤال 1708 (سایت: 1852) .

4. «شرایط ازدواج با زنان اهل کتاب»؛ سوال 1209 (سایت: 1254) .

5. «شرایط ازدواج موقت»؛ سؤال 1238 (سایت: 1225) .

6. «زندگی امام موسی کاظم (ع) و فرزندانش»؛ سؤال 1888 (سایت: 2291) .

[1] . سایت «حوزه نت»؛ «ازدواج زنان سیده با مردان شیعه غیر سید».

[2] . http://www.saafi.net/node/2894 .