ماء تخمیرِ اربعینِ صباح بودنِ امام کاظم(ع)، در صلوات ابن عربی یعنی چه و بیانگر چیست؟
پرسش
ماء تخمیرِ اربعینِ صباح بودنِ امام کاظم(ع)، در صلوات ابن عربی یعنی چه و بیانگر چیست؟
پاسخ اجمالی

جدا از بررسی صحت استناد این صلوات به محی الدین ابن عربی، باید گفت که عبارت آب تخمیر چهلم؛[1] احتمالا اشاره به داستان مراحل خلقت انسان دارد،[2] که طبق برخی روایات، آب و گل انسان به صورت خمیرشده مدت چهل سال ماند و سپس روح در آن دمیده شد. در حدیث قدسی آمده است: «خَمَّرْتُ طِینَةَ آدَمَ بِیَدِی أَرْبَعِینَ صَبَاحا».[3] شاید مقصود از آب تخمیر، اشاره به نقش انسان کامل در مراحل خلقت داشته باشد.[4]

[1]. ماء التّخمیر الاربعین‏. موسوى خلخالى، صالح، شرح مناقب محیى الدین عربى، ص 270، تهران، کتابخانه خورشید، چاپ اول، 1322ش.

[2]. ر. ک: «مراحل خلقت انسان»، 1175.

[3]. ابن أبی جمهور، محمد بن زین الدین، عوالی اللئالی العزیزیة فی الأحادیث الدینیة، محقق، مصحح، عراقی، مجتبی، ج ‏4، ص 98، قم، دار سید الشهداء للنشر، چاپ اول، 1405ق؛ ر. ک: «سن حضرت آدم(ع) هنگام خلقت»، 83528.

[4]. ر. ک: «نقش واسطه فیض در خلقت انسان»، 67411.