آیا فردی به نام عبدالاعلی بن یزید کلبی به همراه مسلم و هانی در کوفه به شهادت رسید؟
پرسش
زندگی‌نامه عبدالاعلی بن یزید کلبی را بیان نمایید؟
پاسخ اجمالی

بر اساس پاره‌ای از گزارش‌ها از افرادی که توانست در راه مکتب امام حسین(ع) گام برداشته و قبل از نبرد عاشورا به فیض شهادت برسد و بدین ترتیب نام خود را در میان شهدای کربلا ثبت نماید، عبدالاعلی بن یزید کلبی،[1] علیمی[2] است.

وی تصمیم داشت به مسلم بن عقیل بپیوندد؛ اما توسط کثیر بن شهاب حارثی در محل بنی‌فتیان(مکانى در کوفه‏) دستگیر شد. وقتى عبیدالله بن زیاد، مسلم بن عقیل و هانی بن عروه را به شهادت رساند، عبدالاعلى را فرا خوانده و از او خواست تا هدف خود را بیان کند. عبدالاعلی گفت: من بیرون آمده بودم تا ببینم مردم چه می‌کنند، اما کثیر مرا دستگیر کرد! ابن زیاد از وی خواست تا سوگندهای غلاظ و شدادی یاد کند که هدفش تنها همین بود که می‌گوید! ولی عبدالاعلی از سوگند خوردن خودداری ورزید، و عبیدالله نیز دستور داد تا او را به منطقه جبانة السبیع برده و همان‌جا گردنش را بزنند و این‌گونه بود که او به شهادت رسید.[3]

با این وجود در زیارت‌نامه‌های مرتبط با شهدا نامی از وی ذکر نشده است.

بر اساس گزارش منابع متأخر، عبدالاعلی از شیعیان کوفه بود. وی قاری قرآن و جنگ‌جویى شجاع بود که همراه حبیب بن مظاهر از اهالی کوفه به نفع امام حسین(ع) بیعت می‌گرفت.[4]

اگرچه طبیعی است که این شهید از ویژگی‌‌های یادشده برخوردار باشد، اما قسمت اخیر این گزارش، نیاز به بررسی بیشتری دارد.

[1]. ابو مخنف کوفی، لوط بن یحیی، وقعة الطف، محقق، مصحح، یوسفی غروی، محمد هادی‏، ص 133، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ سوم، 1417ق؛ طبری، أبوجعفر محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک(تاریخ طبری)، تحقیق، ابراهیم، محمد أبو الفضل، ج 5، ص 379، بیروت، دار التراث، چاپ دوم، 1387ق.

[2]. سماوی، شیخ محمد بن طاهر، ابصار العین فی أنصار الحسین(ع)‏، ص 182، قم، دانشگاه شهید محلاتی‏، چاپ اول، 1419ق.

[3]. وقعة الطف، ص 133؛ تاریخ الامم و الملوک(تاریخ طبری)، ص 379.

[4]. الحسینی الحائری الشیرازی‏، السید عبد المجید، ذخیرة الدارین فیما یتعلق بمصائب الحسین)ع( و اصحابه‏، ص 497، قم، زمزم هدایت‏، بی‌تا.