ماجرای شهادت عبدالله بن ابی‌عروة بن حراق غفاری که به همراه برادرشان در کربلا به شهادت رسیدند را بنویسید.
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه عبدالله بن ابی عروة بن حراق غفاری را که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

بر اساس گزارش بسیاری از منابع، عبدالله بن (ابی‌عروه)،[1] (عزوده)،[2] (عزره‏)،[3] عروة بن حرّاق غفاری (با اندک تفاوت‌هایی در نام) یکی از افرادی بود که روز عاشورا و در دفاع از امام حسین(ع) به شهادت رسید[4] و نامش در میان شهدای کربلا ثبت و ضبط شد.

عبدالله به همراه برادرش عبدالرحمن روز عاشورا هنگامی که کمی یاران امام حسین(ع) و زیادی سپاه اموی را مشاهده کردند، خدمت امام(ع) آمده و گفتند دشمن ما و شما را محاصره کرده و ما دوست داریم که از شما دفاع کنیم و در رکاب شما کشته شویم. امام(ع) نیز سخن آنها را پذیرفت.[5]

وی بعد از حبیب بن مظاهر اسدی و قبل از بُرَیر (بُدَیر) بن خُضَیر همدانی به میدان رفت و این‌گونه رجز می‌خواند:

«قَدْ عَلِمَتْ حَقّاً بَنُو غِفَارٍ                              أَنِّی أَذُبُّ فِی طِلَابِ الثَّارِ

بِالْمَشْرَفِی وَ الْقَنَا الْخَطَّار»؛[6]

بیقین که بنی‌غفار می‌دانند من برای خون‌خواهی به وسیله شمشیر مشرفی و نیزه کارزار می‌کنم.

عبداللَّه در این نبرد حدود بیست نفر از لشکر عمر سعد را به قتل رساند.

در زیارت‌نامه‌ی ناحیه‌ی مقدسه این‌گونه از وی و برادرش عبدالرحمن تجلیل شده است:

«السَّلَامُ عَلَی عَبْدِاللَّهِ وَ عَبْدِالرَّحْمَنِ ابْنَی عُرْوَةَ بْنِ حَرَّاقٍ الْغِفَارِیین‏»؛[7] درود بر عبدالله و عبدالرحمن دو فرزند عروة بن حرّاق از قبیله‌ی غفار.

و در زیارت امام حسین(ع) در نیمه‌ی ماه شعبان و اول ماه رجب این‌گونه به وی سلام داده شده است:

«السَّلَامُ عَلَى عَبْدِالرَّحْمَنِ وَ عَبْدِاللَّهِ ابْنَیْ عُرْوَة»؛[8] درود بر عبدالرحمن و عبدالله دو فرزند عروه.

[1]. شیخ صدوق، امالی، ص 160، بیروت، اعلمی، چاپ پنجم، 1400ق.

[2]. ابن اثیر جزری، علی بن محمد، الکامل فی التاریخ، ج 4، ص 72، بیروت، دار صادر، 1385ق.

[3]. ابو مخنف کوفی، لوط بن یحیی، وقعة الطف، محقق، مصحح، یوسفی غروی، محمد هادی‏، ص 234، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ سوم، 1417ق؛ طبری، أبو جعفر محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک(تاریخ طبری)، تحقیق، ابراهیم، محمد أبو الفضل، ج 5، ص 442، بیروت، دار التراث، چاپ دوم، 1387ق. شیخ طوسی، محمد بن حسن، الابواب(رجال طوسی)، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 103، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ سوم، 1427ق؛ بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، تحقیق، زکار، سهیل، زرکلی، ج ‏3، ص 199، ریاض، بیروت، دار الفکر، چاپ اول، 1417ق.

[4]. ابن مشهدی، محمد بن جعفر، المزار الکبیر، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 493، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1419ق.

[5]. تاریخ الامم و الملوک(تاریخ طبری)، ج ‏5، ص 442؛ وقعة الطف، ص  234.

[6]. امالی، ص 160.

[7]. المزار الکبیر، ص 493.

[8]. سید ابن طاووس، رضی الدین علی، الاقبال بالاعمال الحسنة، ج ‏2، ص 713، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1409ق.