در مورد شخصیت و کیفیت شهادت عمارة بن صلخب ازدی در حماسه‌ی عاشورا توضیح دهید؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه عمارة بن صلخب ازدی را که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

بر اساس گزارش برخی از منابع، نام یکی از شهدای حماسه کربلا که قبل از روز عاشورا، اما در راستای قیام امام حسین(ع) به شهادت رسید، عمارة بن صلخب ازدی بود.[1]

عمارة بن صلخب در حالی که خود را مسلح کرده بود، قصد رفتن به کوفه و پیوستن به مسلم بن عقیل را داشت در میانه راه توسط محمد بن اشعث دستگیر شد و نزد عبیدالله ابن زیاد برده شد. عبیدالله نام قبیله‌‌اش را از او پرسید. عماره پاسخ داد: از قبیله‌ی «ازد» هستم! عبیدالله فرمان داد تا او را نزد قوم و قبیله‌اش برده و در میان همان‌ها گردنش را بزنند![2] این‌گونه بود که وی در کوفه و قبل از روز عاشورا به شهادت رسید، و مانند مسلم، هانی و... نامش در میان شهدای قیام امام حسین(ع) ثبت و ضبط شد.

اطلاعات بیشتری از این شهید را در منابع قابل استناد به دست نیاوردیم و در زیارت‌نامه‌ی شهدا نیز نامی از ایشان برده نشده است؛ ‌اما در بعضی از منابع متأخر ادعا شده است که عبیدالله بن زیاد سر او را به همراه سر مسلم بن عقیل و هانی بن عروه برای یزید فرستاد.[3]

[1]. ابو مخنف کوفی، لوط بن یحیی، وقعة الطف، محقق، مصحح، یوسفی غروی، محمد هادی‏، ص 125، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ سوم، 1417ق؛ طبری، أبو جعفر محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک(تاریخ طبری)، تحقیق، ابراهیم، محمد أبو الفضل، ج 5، ص 125، بیروت، دار التراث، چاپ دوم، 1387ق.

[2]. وقعة الطف، ص 125؛ تاریخ ‏الطبری، ج ‏5، ص 379.

[3]. قرشی، باقر شریف، حیاة الإمام الحسین(ع)، ج ‏2، ص 412، قم، مدرسه علمیه ایروانی‏، چاپ چهارم، 1413ق.