آیا عمرو بن خالد صیداوی که از شهدای کربلا بود، غلامی به نام سعید داشت که او نیز به همراهش به شهادت رسید؟
پرسش
زندگی‌نامه سعید مولی عمرو بن خالد صیداوی را بیان نمایید؟
پاسخ اجمالی

بر اساس برخی گزارش‌ها یکی از افرادی که روز عاشورا در یاری امام حسین(ع) به فیض شهادت رسید، و نام خود را در میان شهدای کربلا ثبت نمود، فردی به نام سعید بود که غلام عمر(عمرو) بن خالد صیداوی به شمار می‌آمد. در زیارت‌نامه‌ی شهدا روز عاشورا این‌گونه به وی سلام داده شده است: «السَّلَامُ‏ عَلَى‏ عُمَرَ بْنِ‏ خَالِدٍ الصَّیْدَاوِیِ‏ السَّلَامُ‏ عَلَى‏ سَعِیدٍ مَوْلَاهُ‏»؛[1] سلام بر عمر بن خالد صیداوی، سلام بر سعید غلام(همراه) او.

با فرض پذیرش حضور او، با توجه به این‌که معمولا هر غلامی همراه مولای خود حرکت می‌کند، می‌توان احتمال داد که وی نیز همراه مولایش عمر(عمرو) بن خالد و به همراه نافع بن هلال و مجمع بن عبدالله از کوفه به سمت امام(ع) آمدند که داستان درگیر شدن آنان با حرّ بن یزید ریاحی در منابعی گزارش شده است.[2]

این احتمال نیز وجود دارد که وی همان سعد غلام عمرو بن خالد باشد و به اشتباه در برخی منابع، سعید نگاشته شده باشد.

گفتنی است؛ در زیارت‌نامه‌ی امام حسین(ع) در نیمه‌ی ماه شعبان و زیارت علی بن الحسین(ع) و سایر شهدا‏ به غلامی به نام سعید اشاره شده است که غلام شهیدی دیگر به نام عمرو بن خلف می‌باشد:

«السَّلَامُ عَلَى عَمْرِو بْنِ خَلَفٍ وَ سَعِیدٍ مَوْلَاه‏».[3]

[1]. ابن مشهدی، محمد بن جعفر، المزار الکبیر، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 494، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1419ق؛ سید ابن طاووس، رضی الدین علی، الاقبال بالاعمال الحسنة، ج 2، ص 577، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1409ق.

[2]. بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، تحقیق، زکار، سهیل، زرکلی، ریاض، ج 3، ص 171 – 172، بیروت، دار الفکر، چاپ اول، 1417ق؛ ابومخنف کوفی، لوط بن یحیی، وقعة الطف، محقق، مصحح، یوسفی غروی، محمد هادی‏، ص 173، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ سوم، 1417ق.

[3]. الاقبال بالاعمال الحسنة، ج 2، ص 714؛ شهید اول، محمد بن مکی، المزار فی کیفیة زیارات النبی و الأئمة(ع)، ص 152، قم، مدرسه امام مهدی(عج)، چاپ اول، 1410ق.