آیا عبدالله بن جعفر فرزندی به نام عبیدالله نیز داشت که در عاشورا به شهادت رسید؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه عبیدالله بن عبدالله بن جعفر را که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

بر اساس گزارش تعدادی از منابع، یکی از کسانی که روز عاشورا در دفاع از امام حسین(ع) به شهادت رسید، عبیدالله بن عبدالله بن جعفر بود[1] که مادرش خوصاء بنت حفصه نام داشت.[2]

وی بعد از برادرش عون به میدان رفت و هنگام نبرد به وسیله‌ی بشر بن حویطر قانصى به شهادت رسید.[3]

ابومخنف(یکی از مورخان قیام عاشورا) هنگام برشمردن فرزندان عبدالله بن جعفر که در روز عاشورا به شهادت رسیدند، به عون و محمد اشاره نمود،[4] اما اشاره‌‌ای به نام عبیدالله بن عبدالله ندارد.

اطلاعات بیشتری از زندگی وی در دست نیست و در زیارت‌نامه‌ی شهدا نامی از وی وجود ندارد.

این احتمال نیز وجود دارد که وی همان عبدالله بن عبدالله بن جعفر باشد که در برخی از منابع به عنوان یکی از شهدای کربلا معرفی شده است.[5]

[1]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب(ع)، ج 4، ص 106، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق؛ابو الفرج، علی بن الحسین الأصفهانی، مقاتل الطالبیین، محقق، صقر، سید احمد، ص 96، بیروت، دار المعرفة، بی‌تا؛ خوارزمی‏، موفق بن احمد، مقتل الحسین(ع)، ج 2، ص 53، قم، انوار الهدی‏، چاپ دوم، 1423ق؛ مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 45، ص 34، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق.

[2]. مقاتل‏الطالبیین، ص 96.

[3]. مناقب آل أبی طالب(ع)، ج 4، ص 106.

[4]. ابو مخنف کوفی، لوط بن یحیی، وقعة الطف، محقق، مصحح، یوسفی غروی، محمد هادی‏، ص 246، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ سوم، 1417ق.

[5]. مناقب آل أبی طالب(ع)، ج 4، ص 112.