آیا در میان شهدای کربلا، شهیدی به نام محمد بن عبدالله بن عقیل داریم؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه محمد بن عبدالله بن عقیل را که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

بر اساس گزارش برخی منابع، یکی از کسانی که روز عاشورا در دفاع از امام حسین(ع) به شهادت رسید، محمد بن عبدالله بن عقیل بود.[1]

نام مادر وی ام‌هانی دختر امام علی(ع) بود.[2] همچنین وی دارای چند فرزند به نام‌های عقیل[3]عبدالله[4] و قاسم[5] بود.

وی از فاطمه بنت الحسین[6] و جابر بن عبدالله انصاری[7] و پدرش عبدالله[8] حدیث نقل نموده است.

اطلاعات بیشتری از رندگی وی در دست نیست و در زیارت‌نامه شهدای کربلا نیز نامی از وی نیامده است.

[1]. مصعب بن عبد الله‏، کتاب نسب قریش‏، مصحح، لوى، پرووانسال، ص 45، قاهره، دار المعارف‏، چاپ چهارم، 1999م؛ طبرسی، فضل بن حسن، اعلام الوری بأعلام الهدی، ص 204، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ سوم، 1390ق.

[2]. کتاب نسب قریش، ص 45؛ اعلام الوری بأعلام الهدی، ص 204.

[3]. ابن طاووس، علی بن موسی، مهج الدعوات و منهج العبادات، محقق، مصحح، کرمانی، ابوطالب، محرر، محمد حسن، ص 265، قم، دار الذخائر، چاپ اول، 1411ق.

[4]. مامقانی، عبدالله‏، تنقیح المقال فی علم الرجال‏، محقق، مامقانی، محی‏الدین، مامقانی، محمدرضا، ج 6، ص 259، قم، موسسة آل البیت(ع) لإحیاء التراث‏، چاپ اول، 1431ق؛ امین عاملی‏، سید محسن، اعیان الشیعة، محقق، امین، حسن، ج 3، ص 13، بیروت، دار التعارف للمطبوعات‏، 1406ق.

[5]. ابن حجر عسقلانی، احمد بن علی، الاصابة فی تمییز الصحابة، تحقیق، عبد الموجود، عادل احمد، معوض، علی محمد، ج 8، ص 49، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اول، 1415ق.

[6]. عده‌ای از علماء، الأصول الستة عشر، ص 17، و 142، قم، دار الشبستری للمطبوعات، چاپ اول، 1363ش.

[7]. برقی، ابو جعفر احمد بن محمد بن خالد، المحاسن، محقق، مصحح، محدث، جلال الدین،‏ ج 2، ص 486، قم، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1371ق.

[8]. الاصابة فی تمییز الصحابة، ج‏5، ص 153.