آیا امام صادق(ع)، رخ‌دادهای انقلاب را با این عبارات پیش‌بینی فرمود: (مردم ایران قیام خواهند کرد و شاه آنان از ترس دستگیری فرار خواهد کرد و سپس از اندوه خواهد مرد و انقلاب آنان بعد از آشوب‌های فراوان به ظهور امام زمان(ع) متصل خواهد شد)؟!
پرسش
آیا این حدیث صحت دارد یا جعلی هست؟ قال الصادق(ع): «... و ینقلب ملک العجم فی محرّم یسفک الدّماء .... و بشّر النّاس بظهور الحجّة»؛ پادشاه سرزمین عجم(ایران) در ماه محرم خون‌های زیادی می‌ریزد ....و در آن زمان، مردم را به ظهور حضرت حجت(ع) بشارت دهید.
پاسخ اجمالی

منتظران موعود، پیوسته در انتظار تحقق نشانه‌‌‌هایی هستند که در روایات به عنوان نشانه‌ی ظهور امام زمان(عج) بیان شده است؛[1] از این‌رو در طول تاریخ، به دنبال تطبیق نشانه‌‌های یادشده بر افراد و گروه‌‌های مورد نظر بوده‌اند.

اما در این میان، گاه روایاتی - مانند آنچه در پرسش آمده - منتشر می‌شود که در منابع روایی معتبر از آنها یادی نشده است. در این روایت ادعایی از امام صادق‌(ع) نقل شده است:

«وَ یَنقَلِبُ ملکُ العَجَم فی مُحَرَّم یَسفِکُ الدَّماءَ حتّی یَفِرُّ مَلِکُ العَجَم لِئَلّا یَأخُذُهُ النّاس ثُمَّ یُهلکُ غَمَّا وَ تَدوُمُ الفِتنَهُ وَ یَدوُمُ الأِنقلاب وَ بَشِّر النّاس بِظُهورِ الحُجَّه(عج)»؛

پادشاه سرزمین عجم(ایران) در ماه محرم خون‌‌های زیادی می‌ریزد،[2] و سپس از سرزمین عجم فرار کرده تا مبادا مردم او را دستگیر نمایند. سرانجام وی از شدت غم، هلاک می‌شود، ولی فتنه‌‌ها ادامه می‌یابند و انقلاب نیز باقی می‌ماند و در آن زمان مردم را به ظهور حضرت حجت(ع) بشارت دهید.

آنچه در مورد این روایت می‌توان گفت این است که:

  1. این روایت در منابع معتبر تاریخی و حتی منابع متأخری که از اعتبار کمتری نیز برخوردار است، مشاهده نشده است.
  2. در این روایت از کلماتی استفاده شده است که در زمان امام صادق(ع) متداول نبود و بیشتر در زبان فارسی رایج است؛ لذا نشان از جعلی بودن آن دارد؛ چراکه در این روایت از کلمات «ینقلب» و «الانقلاب» به جای کلمه «یثور» و «الثورة» استفاده شده است. اگرچه این کلمات در زبان فارسی معنای انقلاب را در پی دارد؛ اما در زبان عربی چنین معنایی را نمی‌رساند.[3]

بر این اساس، باید تلاش کنیم تا همواره به وظایف خود عمل نموده و خود را در زمره برترین منتظران حضرتشان قرار دهیم، اما تنها به نشر روایاتی بپردازیم که اعتبار آنها از طرف اندیشمندان دینی مورد تأیید قرار گرفته است.

[1]. «تعیین وقت برای ظهور امام زمان(عج)»، 1856؛ «امام زمان و دانستن وقت ظهور»، 5211؛ «وقوع صیحه آسمانی برای ظهور حضرت مهدی(عج)»، 28681؛ «مقصود از «زوراء» در روایات»، 53208؛ «ارتباط نداشتن بیرون رفتن حسنی مبارک با نشانه‌های ظهور امام زمان(عج)»، 29782؛ «خروج سید خراسانی از مشرق»، 65403.

[2]. ادعا شده است که این فراز ناظر به کشتار 15 خرداد است.

[3]. عاملی، جعفر مرتضی، بیان الأئمة و خطبة البیان فی المیزان‌، ج 1، ص 15- 16، بیروت، مرکز الاسلامی للدراسات‌، چاپ دوم، 1424ق.