لطفا در مورد زندگی‌ محمد بن موسی بن جعفر(ع) توضیح دهید.
پرسش
لطفا در مورد زندگی محمد فرزند امام کاظم(ع) اطلاعاتی را در اختیار ما قرار دهید.
پاسخ اجمالی

ابو ابراهیم محمد،[1] یکی از فرزندان امام کاظم(ع) بود.[2] وی به همراه برادر و خواهرش حمزه و رقیه از یک مادر بودند[3] که کنیزی ام ولد بود.[4] وی انسانی فاضل،[5] صالح و پرهیزکار بود[6] و به همین دلیل محمد عابد لقب یافت.[7]

هاشمیه کنیز رقیه دختر امام کاظم(ع) نقل کرد: محمد بن موسی پیوسته با وضو و مشغول نماز بود؛ شب‌ها چنان وضو می‌گرفت و نماز می‌خواند که صدای ریختن آب وضویش شنیده می‌شد و پاسی از شب نماز می‌خواند. سپس مدتی می‌خوابید و دوباره برمی‌خاست و صدای ریختن آب وضویش شنیده می‌شد و پس از آن پاسی نماز می‌خواند و همچنان به این ترتیب عمل می‌کرد. هرگز من او را ندیدم جز این‌که به یاد این گفتار خدای تعالی می‏افتادم که (درباره پرهیزکاران فرمود: «چنان بودند که تنها اندکی از شب را می‌خوابیدند».[8]، [9]

محمد، جعفر و ابراهیم[10] فرزندان پسر ابو ابراهیم، و حکیمه، کلثوم، برهه و فاطمه فرزندان دختر وی بودند. معروف‌ترین فرزندش ابراهیم بود که به ابراهیم مجاب معروف است.[11]

برخی معتقدند که وی در شیراز و کنار قبر احمد بن موسی(ع)[12] دفن شد.[13] علاوه بر این چند مکان دیگر برای محل دفن وی اشاره شده است.[14]

[1]. ضامن بن شدقم الحسینی المدنی‏، تحفة الازهار و زلال الانهار فی نسب ابناء الائمة الاطهار(ع)، ج 3، ص 280، تهران‏، دفتر نشر میراث مکتوب‏، چاپ اوّل‏، 1378 ش‏.

[2]. ابن حزم اندلسی‏، ابو محمد علی بن احمد، جمهرة انساب العرب‏، ص 64، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اوّل‏، 1418ق.

[3]. طبری آملی، محمد بن جریر، دلائل الامامة، ص 309، قم، بعثت، چاپ اول، 1413ق.

[4]. یمانی موسوی، محمدکاظم بن ابی‏الفتوح، النفحة العنبریة فی أنساب خیر البریة، محقق، رجایی، مهدی‏، ص 90، قم، کتابخانه عمومی حضرت آیت الله العظمی مرعشی نجفی(ره)، چاپ اول، 1419ق.

[5]. شیخ مفید، الارشاد فی معرفة حجج الله علی العباد، ج 2، ص 245، قم، کنگره شیخ مفید، چاپ اول، 1413ق.

[6]. طبرسی، فضل بن حسن، اعلام الوری بأعلام الهدی، ص 312، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ سوم، 1390ق.

[7]. آل بحر العلوم طباطبایی، السید جعفر، تحفة العالم فی شرح خطبة المعالم(ملحق به بحار الانوار)، ج 48، ص 289، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق.

[8]. ذاریات، 17.

[9]. الارشاد فی معرفة حجج الله علی العباد، ج ‏2، ص 245

[10]. جمهرة انساب العرب‏، ص 64.

[11]. «اولین ساکن کربلا»، 30343.

[12]. شخصیت و محل دفن احمد بن موسی(ع)»، 65012.

[13]. تحفة العالم(ملحق به بحار الانوار)، ج ‏48، ص 311.

[14]. «امام زاده در دزفول»، 25586؛ «محل دفن سید محمد عابد»، 67372.