در مورد زندگی حمزه فرزند امام کاظم(ع) چه اطلاعاتی در دست است؟
پرسش
در مورد زندگی‌نامه حمزة بن موسی بن جعفر(ع) چه اطلاعاتی در دست است؟
پاسخ اجمالی

بر اساس گزارش‌های تاریخی، یکی از فرزندان امام کاظم(ع)، حمزه نام داشت[1] و با کنیه ابوالقاسم شناخته می‌شد.[2] مادر حمزه کنیزی ام ولد بود.[3] حمزه سه پسر به نام‌های علی، قاسم، حمزه(ثانی[4])[5] و نیز هشت دختر بود.[6]

حمزه شخص عالم، فاضل، و پرهیزکار که نزد خاص و عام محبوب بوده و جایگاهی ویژه داشت.

گزارش شده که وی همراه با برادرش امام رضا(ع) عازم خراسان شد و پیوسته در خدمت آن‌حضرت(ع) بود تا این‌که در منطقه‌ای به نام «سوسعر»، گروهی از سربازان مأمون به آنها حمله کرده و ایشان را به شهادت رساندند و حمزه در همان منطقه به خاک سپرده شد. [7]

به هر حال در منابع اولیه و کهن، اطلاعات زیادی از ایشان در دسترس نیست؛ اما در منابع متأخر و به ویژه سده اخیر گزارش‌های گاه متفاوتی از ایشان وجود دارد که نیاز به بررسی بیشتری دارد:

ایشان در شهر ری مدفون است[8] و عبدالعظیم حسنی ایامی که در ری حضور داشت، قبر وی را زیارت می‌کرد.[9]

وی در سیرجان از توابع استان کرمان،[10] اصطخر شیراز، قم[11] و یا تبریز دفن است.[12]

وی جد اعلای پادشاهان صفویه‏ بوده است.[13]

و ...

[1]. ابن حزم اندلسی‏، ابو محمد علی بن احمد، جمهرة انساب العرب‏، ص 62، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اوّل‏، 1418ق.‏

[2]. ابن عنبه حسنی، سید احمد بن علی، عمدة الطالب فی أنساب آل أبی طالب‏، ص 208، قم، انصاریان، 1417ق.‏

[3]. شیخ مفید، الارشاد فی معرفة حجج الله علی العباد، ج 2، ص 244، قم، کنگره شیخ مفید، چاپ اول، 1413ق.

[4]. یمانی موسوی، محمدکاظم بن ابی‏الفتوح، النفحة العنبریة فی أنساب خیر البریة، محقق، رجایی، مهدی‏، ص 93، قم، کتابخانه عمومی حضرت آیت الله العظمی مرعشی نجفی(ره)، چاپ اول، 1419ق.

[5]. جمهرة أنساب العرب، ص 62.

[6]. ابن صوفی نسابه‏، المجدی فی أنساب الطالبیین‏، ص 310، قم، مکتبة آیة الله المرعشی النجفی‏، چاپ دوم، 1422ق.

[7]. الحسینی المدنی، ضامن بن شدقم‏، تحفة الازهار و زلال الانهار فی نسب ابناء الائمة الاطهار(ع)، ج 3، ص 322-323، تهران‏، میراث مکتوب‏، چاپ اوّل‏، 1378ش‏.

[8]. آل بحر العلوم الطباطبائی، السید جعفر، تحفة العالم فی شرح خطبة المعالم، ملحق به بحار الانوار، ج 48، ص 313، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403 ق؛ خوانساری، محمد باقر بن زین العابدین‏، روضات الجنات فی أحوال العلماء و السادات‏، محقق، اسماعیلیان، اسد الله‏، ج 4، ص 212، قم، دهاقانی(اسماعیلیان)، چاپ اول، 1390ق؛ قمی، شیخ عباس، منتهی الآمال، ج 3، ص 1568، قم، دلیل ما، چاپ اول، 1379ش؛ امین عاملی‏، سید محسن، اعیان الشیعة، ج 2، ص 413، بیروت، دار التعارف للمطبوعات‏، چاپ اول، 1403ق.

[9]. تحفة العالم، ج 48، ص 313، (ملحق به بحار الانوار).

[10]. رجایی، مهدی‏، الکواکب المشرقة فی أنساب و تاریخ و تراجم الأسرة العلویة الزاهرة، ج 1، ص 762، قم، کتابخانه عمومی حضرت آیت الله العظمی مرعشی نجفی(ره)، چاپ اول، 1422ق.

[11]. محلاتی، ذبیح الله‏، ریاحین الشریعة در ترجمه دانشمندان بانوان شیعه‏، ج 3، ص 447، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ اول.

[12]. تحفة العالم، ج 48، ص 313، (ملحق به بحار الانوار).

[13]. جواهر کلام، عبد الحسین، تربت پاکان قم‏، ج 1، ص 135، قم، انصاریان‏، چاپ اول، 1424ق.