چه مسائلی را می‌توان از امور فراطبیعی برشمرد؟
پرسش
مسائل فراطبیعی شامل چه چیزهایی میشوند؟
پاسخ اجمالی

برای شناخت اجمالی مسائل فراطبیعی کافی است که شناخت اجمالی نسبت به مسائل طبیعی داشته باشیم؛ امور طبیعی یا مادی اموری است که دارای یکی از این ویژگی‌ها باشد:

  1. داشتن مکان خاص و اشغال فضا،
  2. اشغال زمان و زمان داشتن،
  3. قابل اشاره حسی بودن،
  4. قابلیت انقسام و بخش‌پذیری،
  5. استکمال از طریق حرکت؛ یعنی موجود مادی کمال خود را از راه حرکت به دست می‌آورد؛ هر فعلیت او مسبوق به ماده، قوه و استعداد است.[1]
  6. تأثیر و تأثر امور مادی بر یکدیگر منوط به تحقق وضعیت خاص مادی بین مؤثر و متأثر است؛ به همین جهت قُرب، بُعد و در وضعیت خاص قرار داشتن در اثرگذاری علت‌‌های جسمانی دخالت دارد.[2] البته لازم نیست یک چیز طبیعی و مادی همه‌ی این خصوصیات را داشته باشد، بلکه اگر تنها برخی از این خصوصیات در او باشد، نشانه‌ی مادی بودن او است. در این صورت «امور فراطبیعی» یا به اصطلاح فلسفی «امر مجرد»، چیزی است که هیچ‌یک از این ویژگی‌های مادی را نداشته باشد.[3]

در هر صورت ذات متعالی خداوند، فرشتگان الهی، مباحث مربوط به پس از مرگ، مثل عالم برزخ را می‌توان از مصادیق امور فراطبیعی بر شمرد.

[1]. طباطبائی، سید محمد حسین، بدایة الحکمة، ص 193، دار المعرفة الاسلامی، چاپ دوم، 1406ق.

[2]. همان، ص 102.

[3]. ر. ک: «تجرد نفس»، 28610.