منظور از «صراط سوی» که در قرآن از آن یاد شده چیست؟
پرسش
مراد از «الصراط السوی» در قرآن چیست؟
پاسخ اجمالی

عبارت و اصطلاح «الصراط السوی» تنها یک‌بار در قرآن مورد استفاده قرار گرفته و معنای آن «راه مستقیم»، «آئین راستین» و «راه حق» است:

«قُلْ کُلٌّ مُتَرَبِّصٌ فَتَرَبَّصُوا فَسَتَعْلَمُونَ مَنْ أَصْحابُ الصِّراطِ السَّوِیِّ وَ مَنِ اهْتَدى‏».[1]

این آیه خطاب به رسول خدا(ص) است که خداوند به حضرتشان می‌فرماید:

به کفار و مشرکان و کسانی که راه ضلالت و گمراهی را می‌پیمایند، بگو: همه‌ی ما و شما در انتظاریم، شما منتظرید که ما مسلمانان دچار مشکلات و گرفتاری‌ها شده و دست از اهدافمان برداریم و شما پیروز و کامیاب گردید و به آرزوى خود که از بین رفتن اسلام است برسید. و ما نیز انتظار وعده‌های الهی را در مورد شما داریم. پس به‌زودى خواهید دانست که کدام یک از ما و شما در طریق حق و حقیقت رهسپار گردیده و هدایت یافته‏‌ایم، و کدام یک در راه ضلالت و گمراهى هستیم.

این آیه انذار و هشدار به کفار و مشرکان و به نوعی تهدید آنها به عذاب حتمی خداوند در دنیا و یا آخرت است.[2]

[1]. طه، 135.

[2]. ر. ک: «صراط مستقیم»، 3223؛ «منظور از «علی صراط مستقیم» در آیه 41 سوره حجر»، 113695؛ «صراط حمید»، 66893.