تهیه لیست ناقصی از فعالیتهای اقتصادی، برای فرار از مالیات چه حکمی دارد؟ آیا دستمزدی که در قبال این کار دریافت می‌شود حرام است؟
پرسش
متعارف در شرکت‌ها این است که دو صورتِ کار تهیه می‌شود؛ یکی حقیقی که همه فعالیت‌ها و معاملات شرکت را منعکس می‌کند و دوم غیر حقیقی، که برخی از فعالیت‌ها را ذکر نمی‌کند. لیست اول برای خود شرکت و لیست دوم برای ارائه به اداره مالیاتی تهیه می‌شود و ترک ذکر برخی فعالیت‌ها برای فرار از مالیات است. الف. آیا حسابداری که چنین می‌کند حقوق او حلال است؟ خصوصاً با توجه به این‌که اگر چنین نکند هیچ شرکتی او را استخدام نمی‌کند و باید شغلش را عوض کند و این زحمت بسیار دارد. ب. در صورت حرمت؛ آیا حسابدار می‌تواند با شرکت صحبت کند که همه پول را در قبال تهیه لیست حقیقی بپردازد و حسابدار لیست صوری را مجانی تهیه کند؟
پاسخ اجمالی
تهیه گزارشی که با واقعیت مطابقت ندارد، جایز نیست و دستمزدی که از این طریق به دست می‌آید حرام خواهد بود. حال اگر در مقابل تهیه این گزارش، دستمزدی مطالبه نشود و حقوق دریافتی، بابت انجام سایر کارهای حلال باشد، حقوق، حلال است، ولی حرمت تهیه گزارش دروغ، به جای خود باقی خواهد ماند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
1. در فرض مذکور، جایز نیست؛ و حقوق به دست آمده از این راه، حرام است؛ و مجرد آنچه ذکر شده موجب جواز عمل نمی‌شود.
2. جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورتی که این کار برخلاف قوانین و مقررات حکومت اسلامی و مقررات مربوطه باشد جایز نیست و در صورت انجام چنین کاری حقوق او اشکال دارد و چنین شخصی چنانچه نتواند کارفرما را متقاعد کند که طبق قوانین و مقررات عمل شود، آن کار را رها کند، و به دنبال کار مشروعى باشد. ان شاء الله خداوند به او کمک خواهد کرد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
لازم است به مقتضای قوانین عمل شود و تخلف جائز نیست.
 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
1. آن بخش حقوق که برای تهیه لیست صوری است، حرام است.
2. در این فرض تمام حقوق حلال است اما  حرام بودن تهیه لیست صوری، به جای خود است.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.