کد سایت fa12075 کد بایگانی 12379 نمایه استفادۀ ریشه کلمه مسموکات (سمک) در آیه ای از قرآن
طبقه بندی موضوعی تفسیر
خلاصه پرسش
آیا آیه ای از قرآن وجود دارد که ریشه کلمه المسموکات (سمک) در آن استفاده شده باشد؟
پرسش
آیا آیه ای از قرآن وجود دارد که ریشه کلمه المسموکات (سمک) در آن استفاده شده باشد؟
پاسخ اجمالی

در سوره نازعات آمده است: "رَفَعَ سَمْکَها فَسَوَّاها"؛[1] سقف آن را برافراشت و آن را منظّم ساخت.

مفهوم سمک

لغت شناسان در معنای سمک‏ گفته اند: سمک عبارت است از: علو و برتری، زمانی که چیزی مرتفع شود می گویند سمک. نیز گفته اند سمک به معنای سقف و ارتفاع است.[2] امّا مسموکات به معنای آسمان ها است.[3]

توضیح مفهوم سمک

صاحب تفسیر کبیر در توضیح معنای "سمک" می گوید: هر گاه بلندى چیزى از بالا به پایین اندازه‏گیرى شود، به آن عمق مى‏گویند و هر گاه از پایین به بالا اندازه‏گیرى شود، سمک نامیده مى‏شود، پس منظور از "رفع سمکها" که در قرآن آمده، نهایت بلندی آسمان است که گفتند فاصله بین زمین و آسمان پانصد سال است.[4]

[1]  نازعات، 28.

[2]  قرشى، سید على اکبر، قاموس قرآن، ج‏3، ص 327، دار الکتب الإسلامیة، تهران‏، چاپ ششم‏، 1371 ش‏.

[3]  مصطفوى، حسن‏، التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، ج ‏5، ص 213، بنگاه ترجمه و نشر کتاب، تهران، 1360 ش‏.

[4]  فخر رازی، ابوعبدالله محمد بن عمر، مفاتیح الغیب، ج‏31، ص 45، دار احیاء التراث العربى‏، بیروت، چاپ سوم‏، 1420 ق‏.