جاثلیق چه شخصیتی بود که با چند امام گفت‌وگوهای علمی داشت؟
پرسش
جاثلیق کیست که با ائمه(ع) مناظرات علمی داشت؟
پاسخ اجمالی

«جاثلیق» که در متون دینی و در برخی روایات از او یاد شده، نام فرد خاصی نیست؛ بلکه عنوان و یکی از درجات و رتبه‌های روحانون مسیحی است. اما این‌که «جاثلیق» در کدامین رتبه قرار دارد، لغت‌شناسان این‌گونه گفته‌اند:

رئیس یا روحانی نصاری، عالم و عابد ترسایان، پیشوا، و رئیس اسقف‌ها را «جاثلیق» می‌گویند.[1]

«جاثلیق»، رهبر مسیحیان در شهرهای اسلامی و مستقر در بغداد بود که زیر دست «بطریق» شهر انطاکیه فعالیت می‌کرد.

در رده‌بندی‌های بعدی، «مطران» زیردست «جاثلیق» بود و بعد از آن «اسقف» بود که زیردست «مطران» در هر شهر قرار می‌گرفت. بعد از آنها هم به ترتیب، «قسیس» و «شماس»‌ قرار می‌گرفتند.

به قاضی مسیحیان هم «جاثلیق» گفته می‌شود.[2]

در تعریف دیگر گفته شده است: کاتولیسیسم (به انگلیسی:Catholicism) ) یکی از شاخه‌‌های مهم مسیحیت است که از شاخه‌‌های اصلی دیگر مسیحیت(ارتدکس و پروتستان) پیروان بیشتری دارد. در عربی، کاتولیک را «جاثلیق» می‌گویند که اصطلاحاً به پیشوای دینی مسیحیان شرقی گفته می‌شد.[3]

بنابر این، وقتی گفته می شود جاثلیق با امامانی؛ مانند امام علی(ع) و امام رضا(ع) گفت‌وگوها و مناظراتی علمی داشت، مراد از این واژه، شخص خاصی نیست؛ بلکه ناظر به یکی از رهبران دینی مسیحیان است.

[1]. ر. ک: فرهنگ معین؛ لغتنامه دهخدا، واژه «جاثلیق».

[2]. ر. ک: کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج ‏1، ص 564، پاورقی، قم، دار الحدیث.

[3]. https://fa.wikipedia.org/