آیا غرغره آب در بین وضو، باعث بطلان آن می شود؟
پرسش
بنده در وسط وضو، مقداری آب در دهانم غرغره می کنم، آیا وضوی من اشکال پیدا می کند؟
پاسخ اجمالی

1. یکی از آداب و مستحبات وضو «مضمضه» و گرداندن آب در دهان است[1] که این کار مربوط به پیش از شستن اعضای وضو می باشد نه بین آن.

2. غرغره آب در بین وضو موجب باطل شدن وضو نمی گردد، با این شرط که پس از شستن دست چپ نباشد؛ زیرا رطوبتی که برای انجام مسح سر و پاها استفاده می شود باید از آبی باشد که از شستن اعضای وضو حاصل می شود.[2] بنابراین، اگر پس از شستن دست چپ، دست انسان به رطوبت و آب خارجی برخورد کند و مسح سر و پاها با آن رطوبت انجام شود، وضو باطل است.

[1]. ر.ک: امام خمینی، توضیح المسائل (محشّى)، محقق و مصحح: بنى هاشمى خمینى، سید محمد حسین، ج‌1، ص 161، م 264، دفتر انتشارات اسلامى، قم، چاپ هشتم، 1424ق.

[2]. همان، ص 201، س 113.