حکم شرعی و اخلاقی روابط نا مشروع بین دختر و پسر قبل از ازدواج چیست؟
پرسش
قرار است با دختر خاله ام ازدواج کنم و قرار عقد را هم گذاشتیم، در این میان با این که هیچ صیغه محرمیتی بین ما خوانده نشده بود باهمدیگر رابطه داشتیم. در ضمن من خیلی دوستش دارم و نمی توانم از دستش بدهم. حکم من چیست؟ و چه کار باید بکنم؟
پاسخ اجمالی
این مسئله از دو نظر باید مورد بررسی قرار گیرد: 1. فقهی، 2. اخلاقی و روحی،

أ- از نظر فقهی

در بیان حکم فقهی مسئله باید دو مطلب را متذکر شویم:

1. از نظر شرع مقدس اسلام، هر گونه ارتباط بین دختر و پسر، قبل از ازدواج، اعم از ارتباط مستقیم و غیر مستقیم، حتی در حد گفت و شنودهای عاشقانه، اگر با قصد لذت (جنسی) باشد، یا خوف فتنه و ترس افتادن به گناه در آن ارتباط وجود داشته باشد، جایز نبوده و اشکال دارد.[1]،[2]

2. در رابطه با ازدواج با چنین زنی امام خمینی (ره) فرموده اند: "اگر با زن بى شوهرى که در عدّه نیست زنا کند، بعداً مى‏تواند آن زن را براى خود عقد نماید، ولى احتیاط مستحبّ آن است که صبر کند، تا آن زن حیض ببیند بعد او را عقد نماید، (بلکه احتیاط مزبور حتى الامکان نباید ترک شود و همچنین است اگر دیگرى بخواهد آن زن را عقد کند." [3]  حضرات آیات بهجت (مد ظله )، خوئی (ره) و تبریزى (ره) فرموده اند: "مکروه است که بعداً آن زن را براى خود عقد نماید، بلکه احتیاط مستحبّ آن است که با او ازدواج ننماید، مگر این که زن از کار خود توبه نموده باشد".[4]

از نظر اخلاقی

آنچه را که از نظر اخلاقی باید بدان توجه نمود، این است که گناه از هر نوع که باشد مانند غذای مضر برای بدن است. همان گونه که غذای مضر رسوباتی در رگ های بدن ایجاد می کنند و مانع رسیدن خون و مواد لازم به سلول ها می شوند، گناه نیز مانع تعالی روح و موجب هلاک و بدبختی آن می شود و به تعبیر قرآن کریم فهم قلبی و بصیرت درونی را از بین می برد. چنان که قرآ ن در این زمینه می فرماید: "... آنها دل ها [عقل ها] یى دارند که با آن (اندیشه نمى‏کنند، و) نمى‏فهمند و چشمانى که با آن نمى‏بینند و گوش هایى که با آن نمى‏شنوند ....)![5]

از آن جا که تکرار گناه موجب تبدیل این حالت به عادت می شود و در آن صورت درمان آن مشکل تر خواهد بود، بنابراین، تنها درمان آن توبه فوری و تصمیم جدی بر ترک آن است. به ویژه همان گونه که در فتوای برخی از مراحع اشاره شد، توبه زن ضرورت بیشتری دارد و گرنه در زندگی آینده، نمی توان به او اعتماد و اطمینان کرد.

با توجه به این که شما دختر خاله تان را خیلی دوست دارید و قصد دارید با هم ازدواج کنید، لازم است با توجه به فتوای مرجع تقلید خود، بدون فوت وقت و در اوّلین فرصت او را به عقد شرعی خود در آورید، تا خدای نخواسته دچار رسوایی دنیایی و دیگر آثار سوء این گناه نشوید.

همچنین باید توجه داشته باشید که از نظر اسلام برای جلو گیری از اشاعه فحشا و حفظ آبرو و ارزش افراد حق ندارید روابط و گناهانی را که مرتکب شده اید، برای کسی بیان کنید و تنها باید در پیشگاه خداوند به گناه خود اعتراف و از کار های گذشته خود واقعا توبه کنید که انشاء الله امید عفو و بخشش وجود دارد.

برای اطلاع بیشتر مراجعه نمایید به نمایه: ارتباط با نامحرم قبل از ازدواج، سؤال 1407 (سایت: ۱۴۲۷).

[1] ظهور این عبارات در آن است که این هم شرط تکلیفی است و هم شرط وضعی؛ یعنی هم عقد دختر باکره بدون اذن پدر حرام و هم باطل است.
[2] برگرفته از پاسخ سؤال 1407 (سایت: ۱۴۲۷).
[3] توضیح المسائل مراجع، ج 2، ص 470، مسئله 2399.
[4] توضیح المسائل مراجع، ج2 ، ص 470، مسئله 2399.
[5] اعراف، 179. "لَهُمْ قُلُوبٌ لا یَفْقَهُونَ بِها وَ لَهُمْ أَعْیُنٌ لا یُبْصِرُونَ بِها وَ لَهُمْ آذانٌ لا یَسْمَعُونَ بِها".