آیا استفاده از سرکۀ بالزامیک جایز است؟ آیا این سرکه با جوشاندن نجس می شود؟
پرسش
آیا استفاده از سرکۀ بالزامیک جایز است؟ آیا این سرکه با جوشاندن نجس می شود؟ (طریقۀ درست کردن این نوع سرکه به این شکل است که، به محض برداشت انگور، میوه به آرامی پرس می شود و آب به دست آمده در معرض حرارت قرارمی گیرد به نحوی که (ازهر200 کیلو انگور 100کیلو آب میوه استخراج می شود). در مرحله دوم عصاره همراه سرکه به تانکرهای بزرگی منتقل می شوند و درون تانکر، قند تخمیر و به الکل تبدیل و الکل نیز توسط باکتریها اکسید می شود. مرحله آخر در تولید سرکه بالزامیک، مرحله رسیدن است که حداقل 3سال طول می کشد و ممکن است این فرایند تا 12 سال یا بیشتر نیز به طول بی انجامد).
پاسخ اجمالی

اگر آب انگور به جوش نیاید و تبدیل به سرکه شده و محصول نهایی دارای الکل نباشد، خوردن آن حلال است.

اما اگر به واسطۀ آتش یا خورشید به جوش آید، نجس نیست،[1] ولى خوردن آن حرام است و چنانچه بر اثر آتش یا خورشید به قدرى بجوشد که دو سوم آن کم شود، یعنى یک سوم آن باقى بماند خوردن آن نیز حلال می گردد، ولى اگر ثابت شود که مست‌ کننده است، حرام و نجس بوده و فقط به سرکه شدن پاک و حلال مى ‌شود.[2]

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اگر سرکه باشد حلال است.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

به طور کلی چنانچه آب انگور به وسیله حرارت آتش جوش بیاید پاک است و جز به یک سوم شدن حلال نمی شود. اما اگر در 80 درجه جوش نیاید بلکه در فرآیند تولید (36 ساعت) خود به خود جوش آید، با سرکه شدن پاک می شود و اشکال ندارد.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

اگر محصول نهایی دارای الکل باشد خوردن آن حرام است.   لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله بهجت: (بنا بر أقوىٰ و أحوط نجس است)؛ توضیح المسائل (محشى - امام خمینى)، ج‌1، ص 123.

[2]. توضیح المسائل (محشى - امام خمینى)، ج‌1، ص 122، م 202.

[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.