به چه دلیل پدر و مادر طفلی که از مادر بزرگش شیر خورده باشد به هم حرام می‌شوند؟
پرسش
به چه دلیل پدر و مادر طفلی که از مادر بزرگش شیر خورده باشد به هم حرام می‌شوند؟
پاسخ اجمالی
اگر‌ زنى بچه دختر(نوه دختری) خود را - با شرایط خاص آن[1]- شیر دهد، دخترش به شوهر خود حرام مى‌شود [و ازدواج آنها باطل است و در آینده هم نمی‌توانند با هم ازدواج نمایند].[2] ولى اگر بچه‌ی پسر(نوه پسری) خود را شیر دهد، زنِ پسرش که مادر آن طفل شیرخوار است بر شوهر خود حرام نمى‌شود.[3]
با توجه به روایاتی[4] که در این زمینه وجود دارد، دلیل باطل شدن ازدواج این زن و شوهر آن است که در فرض مذکور، شوهر، پدر کودک‌ شیرخوار است و زن هم، دخترِ زنِ شیردهنده(مادربزرگ مادری) است، و یکی از کسانی که مرد نمی‌تواند با او ازدواج کند، دختر زنی است که فرزندِ آن مرد را شیر داده است.[5] و در این‌جا همسر مرد می‌شود دختر زنی که آن زن فرزند این مرد را شیر داده است.

[2]. گرچه این فتوای همه مراجع مشهور معاصر است، ولی نظر آیت الله مکارم شیرازی تغییر یافته و در این زمینه می‌گویند: طبق آخرین فتوای ما آنها به یکدیگر حرام نمی‌شوند، هر چند بهتر است چنین کاری ترک شود؛ ر.ک: پایگاه اطلاع رسانی دفتر آیت الله مکارم شیرازی.
[3]. امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج‌2، ص 505، م 2472، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق.
[4]. ر. ک: حرّ عاملى، محمد بن حسن، وسائل الشیعة، ج ‌20، ص، 404، باب 16، مؤسسه آل البیت(ع)، قم، اول، 1409 ه‍ ق.
[5]. فاضل لنکرانى، محمد، تفصیل الشریعة فی شرح تحریر الوسیلة، کتاب‌النکاح، ص 199، م 1، مرکز فقهى ائمه اطهار علیهم السلام، قم - ایران، اول، 1421 ه‍ ق.

[2]. امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج‌2، ص 505، م 2472، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق.
[3]. فاضل لنکرانى، محمد، تفصیل الشریعة فی شرح تحریر الوسیلة، کتاب‌النکاح، ص 199، م 1، مرکز فقهى ائمه اطهار علیهم السلام، قم - ایران، اول، 1421 ه‍ ق.