اگر پس انداز فردی در بانک، شامل پول واجب الخمس و غیر واجب الخمس باشد، آیا می‌تواند هنگام استفاده از پس انداز، نیت کند که از پول واجب الخمس کم شود؟
پرسش
اگر کسی در بانک یا در جایی، مقداری پول واجب الخمس، مثلاً حاصل از کسب و غیر واجب الخمس داشته باشد، آیا می‌تواند هنگام استفاده، نیت کند از پولی که از کسب بدست آمده هزینه‌اش حساب شود؟
پاسخ اجمالی
در فرض سؤال، برخی از مراجع عظام،[1]می‌گویند مکلف می‌تواند با چنین نیتی؛ هزینه‌هایش را از مالی که به آن خمس تعلق می‌گیرد محاسبه کند، ولی برخی دیگر،[2] نیت را در این مورد کافی نمی‌دانند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنانچه مقداری پول مخمس با غیر مخمس مخلوط باشد، می‌توان بدون نیت از این مخلوط در مؤونه خرج کرد و در پایان سال با کسر مقدار مخمس اولیه، خمس مابقی را پرداخت.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
می‌تواند(چنین نیتی داشته باشد).
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه دو پول تفکیک شده باشند و تنها از عوائد کسب در مؤونه استفاده کند مانعی ندارد و الا صرف نیت کافی نیست.

[1]. آیات عظام خامنه‌ای و سیستانی.
[2]. آیات عظام مکارم شیرازی و نوری همدانی.
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.