نماز استخاره چگونه خوانده می‌شود؟
پرسش
دربارۀ نماز استخاره اطلاعاتی می‌خواستم و این‌که در چه وقتی و چگونه خوانده می‌شود؟
پاسخ اجمالی
نماز استخاره برای درخواست نیکی و انجام کارهای خوب در روایات سفارش شده است. البته در برخی از آنها استخاره همراه با خواندن نماز و دعا توصیه شده و در بعضی روایات تنها به ذکر دعایی خاص بسنده شده است.
روایاتی در این‌باره از امام صادق(ع) نقل شده است که چند نمونه از آنها ذکر می‌شود:
1. «هر گاه یکى از شما بخواهد کار مهمّى (که نیاز به مشاوره دارد) انجام دهد، در این صورت با هیچ یک از مردم درباره آن مشورت و نظرخواهى نکند، تا این‌که نخست با خداوند تبارک و تعالى مشاوره نماید».
راوى از امام پرسید: فدایتان گردم مشاوره با خداوند تبارک و تعالى دیگر چیست؟
امام(ع) فرمود: نخست از خداوند متعال درخواست می‌کند که خیر او را در آن کار پیش آورد و کارش را درست کند آن‌گاه با دیگران به مشاوره پردازد، و هرگاه شخص با مشاوره خداوند تبارک‏ و تعالى کارش را آغاز کند، خداوند نیز خیر او را بر زبان هر یک از مردم که طرف مشورت او قرار گیرد جارى خواهد ساخت».[1]
2. «هر گاه یکى از شما بخواهد کار مهمى انجام دهد لازم است دو رکعت نماز بخواند آن‌گاه حمد و ثناى خداوند عزّ و جلّ بجا آورد و بر پیامبر خدا صلوات فرستد سپس این دعا را بخواند: «اللَّهُمَّ إِنْ کَانَ هَذَا الْأَمْرُ خَیراً لِی فِی دِینِی وَ دُنْیای فَیسِّرْهُ لِی وَ قَدِّرْهُ لِی وَ إِنْ کَانَ غَیرَ ذَلِکَ فَاصْرِفْهُ عَنِّی‏»؛ بار خدایا! اگر این کار خیر دین و دنیاى مرا در بردارد، پس انجام آن را برایم میسّر و مقدّر فرما، و اگر چنین نیست، پس آن را از من برگردان و دور ساز.
سپس از آن حضرت پرسیده شد که در آن دو رکعت چه بخوانیم؟
امام صادق(ع) فرمود: «هر چه می‌خواهى بخوان، اگر خواستى «قل هو اللَّه احد»، و «قل یا ایها الکافرون» در آن دو رکعت بخوان. ولى «قل هو اللَّه احد» معادل یک سوم قرآن است».[2]
3. «در رکعت آخر نماز شب در حالى که سر بر سجده نهاده‌اى صد و یک بار از خداوند استخاره کن (خیر خود را درخواست کن)».
از امام صادق(ع) پرسیده شد: با چه لفظى بگوییم؟
فرمود: «می‌گویى: «أَسْتَخِیرُ اللَّهَ بِرَحْمَتِهِ أَسْتَخِیرُ اللَّهَ بِرَحْمَتِهِ»؛ از خدا به مهربانی‌اش درخواست خیر می‌نمایم.[3]
گفتنی است؛ استخاره‌ای که در میان مردم رایج است که بعد از مشورت با مردم، به وسیله قرآن و یا رقعه انجام می گیرد، مربوط به جایی است که شخص حتی با طلب خیر از خدا (به وسیله دعا و یا نماز) و مشورت با مردم به نتیجه نمی رسد که روایات مربوط به این مرحله هم داریم. برای آگاهی بیشتر در این باره «جایگاه استخاره در اسلام»، سؤال 2069 را مطالعه کنید.

[1]. شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، ج 1، ص 562، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ دوم، 1413ق.
[2]. همان.
[3]. همان، ص 562 – 563.