دختری هستم که به اذن پدر به خواندن صیغه عقد موقت با مردی رضایت دادم اما آنها به جای خواندن صیغه موقت، عقد دایم را خوانده‌اند، آیا عقد صحیح بوده است؟
پرسش
دختر باکره‌ای هستم که به اذن پدر به خواندن صیغه محرمیت یا همان عقد موقت (برای دادن آزمایش) با مردی رضایت دادم اما آنها به جای خواندن صیغه موقت بدون پرسش از من عقد دایم را خوانده‌اند، در زمان خواندن صیغه نیز جرأت اعتراض نداشتم. خلاصه با گذشت کمتر از یک ماه اختلافی بوجود آمد و من به این ازدواج تن ندادم زیرا آن مرد شرابخوار بود و نماز نمی‌خواند و ...و قبلا نگفته بود. او هم دیگر سراغی از من نگرفت و دو سال از آن ماجرا می‌گذرد. آیا اصلا آن عقد صحیح بوده است؟ آیا عدم پذیرش من و رها شدن توسط مرد معنی ابطال عقد می‌دهد؟ می توانم با کس دیگر ازدواج کنم؟
پاسخ اجمالی
اگر به عقد دایم حتی بعد از آن نیز راضی نشدید، عقد باطل بوده است؛ ولی اگر (ولو برای لحظه‌ای) راضی شده‌اید، عقد صحیح است و با رها کردن و رفتن آن مرد، عقد باطل نمی‌شود یا اتمام نمی‌پذیرد. ولی شما می‌توانید با مراجعه به حاکم شرع و دادگاه‌های مربوطه تقاضای طلاق کنید. و تا زمانی که طلاق محقق نشود و عده آن پایان نیابد نمی‌توانید ازدواج کنید.

ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
زن و مرد باید از روى اختیار به ازدواج راضى باشند ولى اگر یکى از آن دو ظاهراً با کراهت اجازه مى‏دهد، امّا مى‏دانیم قلباً راضى است عقد صحیح است. همچنین اگر عقد زنى را براى مردى بدون اجازه آنها بخوانند و بعداً آنها راضى شوند و اجازه دهند عقد صحیح است. بنابراین اگر زن و مردى یا یکى از آن دو را مجبور به ازدواج نمایند ولى بعد از خواندن عقد راضى شوند و اجازه دهند احتیاط واجب آن است که صیغه عقد را از مجدداً بخوانند.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر شما به عقد دایمی که خوانده شده حتی بعد از عقد رضایت ندادید و آن را تنفیذ نکردید، باطل است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
به محاکم قضایی مراجعه شود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر به عقد دایم حتی بعد از آن نیز راضی نشدید، عقد باطل بوده است؛ ولی اگر ولو برای لحظه ای راضی شده‌اید، عقد صحیح است و با رها کردن آن مرد عقد باطل نمی‌شود یا اتمام نمی‌پذیرد. ولی شما می‌توانید با مراجعه به حاکم شرع تقاضای طلاق کنید. و تا زمانی که طلاق محقق نشود و عده آن پایان نیابد نمی‌توانید ازدواج کنید.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.