در صورتی که مرد عقد فضولی را (بدون در جریان قرار دادن دختر باکره و بدون رضایت پدر وی) بخواند و پس از مدتی دختر عقد مذکور و یا تنها مهریه را تنفیذ نماید، حکم عقد خوانده شده و نگاه های این فرد (در طول این مدت) به آن دختر و احساس ریبه ای که ایجاد شده بود، چیست؟
پرسش
محضر مبارک مرجع حضرت آیت الله هادوی - سلام علیکم
تقاضا دارم به سوال زیر در حد ممکن پاسخ تفصیلی مرحمت فرمایید و اگر نکته ای افزون بر پاسخ سوال را لازم میدانید عنایت فرموده و در ادامه پاسخ به سوال، حقیر را از آن بهره مند فرمایید:
فرض مسئله:
احمد و فاطمه در فروردین 1380 در محیط دانشگاه با هم آشنا شده اند و پس از طی یک سلسله صحبتهای مقدماتی تصمیم به ازدواج دائم می گیرند اما قرار می گذارند همزمان با اتمام دوره دانشجویی (خرداد 1381) عقد نکاح را به صورت شرعی و محضری منعقد کنند.
در این فاصله این دو با هم رفت و آمدهایی دارند و با هم به تفریح میروند .از طرفی احمد حتی در نگاه کردن هم مقید به مسائل مذهبی است و به فاطمه پیشنهاد میدهد با توجه به باکره بودن فاطمه پس از استیذان از پدرش برای این مدت به صیغه موقت همدیگر درآیند اما فاطمه به دلیل عرف مرسوم امروزی با این صیغه مخالفت می کند.
پس از این مخالفت، احمد به نحو فضولی یک صیغه متعه برای خود و فاطمه برای این مدت می خواند و برای آن مهریه ای قرار میدهد (مقدار مهریه هم به نحو فضولی است) و در این مدت احمد گاهی به صورت و چند تار موی فاطمه نگاه هایی کرده و در خود احساس ریبه می کند. احمد در اردیبهشت 1381 فاطمه را در جریان این صیغه متعه فضولی و مهریه فضولی قرار میدهد و فاطمه هم این متعه را تنفیذ می کند.
سؤال ها:
1. نگاه احمد در مدت متعه به موهای فاطمه مصداق کدامیک از احکام تکلیفی است؟
2. اگر فاطمه اصل متعه را تنفیذ کند ولی مهریه را تنفیذ نکند مهریه چه تکلیفی پیدا می کند؟
3. اگر در فرض سوال احمد در شهریور 1380 صیغه متعه را بخواند و در موقعی که می گوید:زوجت فاطمه لنفسی فی المدة المعلومة علی المهر المعلوم در نیت خود مدت معلومه را از فروردین 80 تا خرداد81 بداند (یعنی زمان انشای صیغه موخر بر زمان معلوم شده برای عقد باشد) اولا حکم صیغه فوق چیست؟ و ثانیا سوالهای 1 و 2 در این فرض چه پاسخی دارند؟
امیدوارم خداوند نعمت وجود حضرتعالی را تا زمان ظهور مولای عوالم وجود عجل الله تعالی فرجه الشریف بر ایمان حفظ فرماید و از حضرت ایشان تقاضامندم حقیر را از دعای خیر فراموش نفرمایید. وفقکم الله تعالی بعونه
پاسخ اجمالی

با سلام و تشکر از شما. سؤال مذکور به رؤیت حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) رسید و ایشان در پاسخ فرموند:

1. عقد فضولی تا زمانی که تنفیذ نشود، فاقد اثر شرعی است و با عدم آن فرقی ندارد.

2. عقد فضولی در صورتی تنفیذ می شود که با تمام خصوصیات آن امضاء شود، اگر برخی از خصوصیات امضاء نشود، نیاز به عقد جدید وجود دارد.

3. صیغه ی عقد نمی تواند نسبت به گذشته مؤثر باشد.

4. اگر در هنگام عقد باطل، شخص به توهم صحت عقد برخی آثار عقد صحیح را مترتب سازد، تکلیفاً اشکال ندارد.