دیه‌ی شکستن مُهره‌های کمر و استخوان لگنِ یک مرد، چقدر است؟
پرسش
دیه‌ی شکستن دو تا از مُهره‌های کمر و سه قسمت از استخوان لگنِ یک مردِ 30 ساله، چقدر است؟
پاسخ اجمالی
تعیین دیه در این امور نیازمند تشخیص دقیق پزشکی بوده و لازم است به دادگاه‌های مربوطه مراجعه شود. اما به طور کلی درباره‌ی شکستگی لگن و کمر فقها می‌گویند:
1. شکستن کمر، اگر کج شود یا به گونه‌ای باشد که قدرت بر نشستن و راه رفتن نداشته باشد، دیه‌ی کامل (یعنی هزار دینار) دارد و فرقی نمی‌کند چند مهره شکسته باشد.
2. دیه شکستگی استخوان لگن، مانند دیه شکستگى استخوان است، یعنى یک پنجم از کلّ دیه و اگر بهبود یابد چهار پنجم آن یک پنجم محسوب مى‏شود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورتی‌که سبب منحنی شدن کمر یا قابل علاج نبودن آن شود یا اینکه نتواند راه برود و بنشیند دیه کامل است در غیر این صورت ارش دارد. و شکستگی استخوان لگن دیه دارد و دیه آن مانند دیه شکستگى استخوان است، یعنى یک پنجم کلّ دیه مى‏باشد. و اگر بهبود یابد چهار پنجم آن یک پنجم محسوب مى‏شود.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
به طور کلی در شکستن کمر همان مهره‌های روی هم چیده شده که منتهی می‌شود به لگن دیه کامل است چه دو مهره بشکند یا کمتر یا بیشتر و همچنین اگر کمر صدمه ببیند و کج شود یا به گونه‌ای باشد که قدرت بر نشستن نداشته باشد. و اگر کمر بشکند و بعد بدون نقص و عیب خوب شود دیه آن صد دینار است ولی اگر کمر کج شود دیه آن هزار دینار است. هرگاه کمر بشکند و در اثر آن هر دو پا فلج گردد در آن یک دیه کامل و دو ثلث 2/3 دیه است و اگر ستون فقرات (از قسمتی که از کتف شروع می‌شود) بشکند و قدرت جماع از بین برود در آن دو تا دیه است یکی برای شکستن ستون فقرات و دیگری برای از بین رفتن جماع. و اگر بعصوص انسانی را {استخوان باسن که لگن باشد یا استخوان اطراف دبر را بعصوص گویند} - چه مرد چه زن - به نحوی بشکند که نتواند دبرش را نگهدارد و در آن دیه کامل است.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
این امر تابع مقررات است.  لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی (مد ظلهما العالی) توسط سایت اسلام کوئست.