اگر در انتخابات، به شخصی رأی دهیم و او رأی بیاورد، چنانچه وی کار خطایی انجام دهد، آیا ما هم در گناه او شریک هستیم؟
پرسش
اگر در انتخابات کشوری به شخص خاصی رأی بدهیم و آن شخص هم انتخاب شود، آیا از آن پس اگر کار خطا یا هرگونه گناهی انجام دهد که به ضرر کشور و مردم تمام شود ما هم که به آن شخص رأی داده‌ایم در گناه آن شریک هستیم؟
پاسخ اجمالی
اگر افراد پس از تحقیق و مشورت به فردی که به گمانشان اصلح است رأی دهند، مسئولیتی در قبال اعمال خطای او نخواهند داشت. البته در چنین مواردی لازم است در صورت امکان امر به معروف و نهی از منکر انجام شود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
خیر.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه با یقین به صلاحیت او رأی داده باشید چیزی متوجه شما نخواهد بود ولی در هر صورت امر به معروف و نهی از منکر لازم است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
اگر پس از تحقیق همه جانبه و مشورت با اهل اطلاع به فرد مؤمن و متعهد و اصلح رای بدهید مسئولیتی در قبال اعمال بد او ندارید، ولی امر به معروف و نهی از منکر را فراموش نکنید.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه با تحقیق کامل و شناخت اصلح بوده و بعد خلاف آن ثابت شده باشد، گناهی بر گردن فرد نیست.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.