آیا احکام شنیدن صدای نامحرم در گذشته و حال فرق کرده است؟
پرسش
چرا در گذشته به خانم ها تذکر می دادند که نباید صدای شما را نا محرم بشنود اما امروزه خیلی راحت صدای خانم ها از شبکه های تلویزیونی و رادیو به صورت تلاوت قرآن و روضه خوانی پخش می شود. احکام گذشتگان با امروز متفاوت است؟
پاسخ اجمالی

احکام فقهی را مراجع با دقت های زیاد در آیات و احادیث و توجه به شرایط هر زمان به دست می آورند و آنچه برایشان حاصل می شود ارتباطی به گذشت زمان ندارد.

شنیدن صدای زنان توسط نامحرم از احکامی است که بعضی فقها[1] به غیر از موارد ضرورت ممنوع می دانسته اند، اما اکثر فقها در صورت عدم مفسده و لذت جنسی آن را جایز می دانند.[2] البته احتیاط و ترک موارد غیر لازم در هر صورت نیکوتر است.

شرط تهییج شهوت و تلذذ به طور مطلق باعث حرمت می شود چه آن صدا همراه با لحن باشد و چه به صورت جمع خوانی باشد. حتی بعضی مراجع مثل آیت الله مکارم خواندن خانم ها با صوت (البته غیر از ترتیل خوانی)، در حضور آقایان و گوش دادن آقایان به آن، حتی اگر به صورت جمع خوانی باشد و تهییج جنسی نیز نداشته باشد را، جایز نمی دانند.[3]

حضرت آیت الله خامنه ای در باره مداحی زنان به گونه ای که صدای آن به نامحرم برسد می فرمایند: اگر صدای آن در معرض ریبه، تلذذ و تهییج شهوت باشد جایز نیست.[4] و در باره ترتیل خوانی خانم ها در حضور آقایان نیز چنین فتوا داده اند که خواندن قرآن در حضور نامحرم اگر موجب مفسده باشد حرام است چه به صورت تک خوانی باشد یا تواشیح و جمع خوانی.[5] از این دو فتوا فهمیده می شود که پخش ترتیل خوانی و مداحی زنان به نظر ایشان اگر موجب مفسده نباشد حرمتی ندارد. از طرف دیگر هر آنچه که در صدا و سیما پخش می شود لزوما مورد تایید مراجع و مخصوصا رهبری نمی باشد و موارد زیادی هست که ایشان به دست اندر کاران صدا و سیما تذکر داده اند و خواستار برطرف شدن آن شده اند.

[1] نک: المحدث البحرانی، الحدائق الناضره فی احکام العتره الطاهره، ج 23 ص 66، موسسه النشر الاسلامی التابعه لجامعه المدرسین، قم، 1405 ق.

[2] نک: محمودی، سید محسن، مسائل جدید از دیدگاه علماء و مراجع تقلید، ج 1 ص 124، انتشارات علمی فرهنگی صاحب الزمان، چاپ 14، 1427 ق.

[3] همان؛ حسینی، سید مجتبی، رساله دانشجویی، 182 .

[4] حسینی، سید مجتبی، رساله دانشجویی، 182.

[5] همان؛ محمودی، سید محسن، مسائل جدید از دیدگاه علماء و مراجع تقلید، ج 1 ص 124،