خانه مسکونی ما کوچک است و با بزرگ شدن فرزندان، زندگی در آن سخت است، اگر هر چند وقت یک بار سکه‌ای بخرم تا در سال‌های آینده خانه‌مان را بزرگ‌تر کنیم، آیا به آن خمس تعلق می‌گیرد؟
پرسش
خانه مسکونی ما کوچک است و با بزرگ شدن فرزندان، زندگی در آن سخت است، اگر هر چند وقت یک بار سکه‌ای بخرم تا در سال‌های آینده خانه‌مان را بزرگ‌تر کنیم، آیا به آن خمس می‌گیرد؟
پاسخ اجمالی
مراجع تقلید خمس مال پس‌انداز را در سر سال خمسی واجب می‌دانند، اما در مورد فوق، برخی[1] از فقها دادن خمس را احتیاط مستحب دانسته، برخی[2] آن را شامل خمس نشمرده و برخی[3] خمس آن را به مکلف می‌بخشند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[4]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر درآمد به هر نیت پس‌انداز شود، در سر سال خمسى خمس دارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
خمس آن را به شما می‌بخشیم.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
خمس دارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه در حال حاضر خانه مذکور مطابق شأن شما نباشد و تهیه خانه در خور شأن منوط به جمع کردن پول به مرور زمان باشد جمع کردن ولو به خریدن سکه مانعی نداشته و خمس ندارد ولی احتیاط در فرض سؤال تخمیس است.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
خیر. لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله صافی گلپایگانی.
[2]. آیت الله هادوی تهرانی.
[3]. آیت الله مکارم شیرازی.
[4]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.