آیا می‌توان در پرداخت فطریه، میانگین قیمت دو جنس را پرداخت نمود؟
پرسش
قوت غالب ما گندم و برنج به نسبتی تقریباً مساوی (60 - 40) است. آیا می‌توان جهت پرداخت فطریه احتیاط کرد و میانگین این دو را محاسبه و پرداخت نمود؟
پاسخ اجمالی

کسى که فطریه چند نفر را می‌دهد، لازم نیست همه را از یک جنس بدهد، پس اگر مثلاً فطریه بعضى را گندم و فطریه بعض دیگر را از برنج بدهد [یا قیمت آن‌را بپردازد]، کافى است.[1] اما در پرداخت فطریه هر نفر، نمی‌توان نصف صاع را از یک جنس و نصف دیگر را از جنس دیگر داد.[2] و اگر آن‌را به قصد قیمت فطره هم بدهد اشکال دارد.[3] پس قیمت دو جنس را در پرداخت فطریه یک نفر، نباید مخلوط کرد.

[1]. امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج ‌2، ص 181، م 2028، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق.
[2]. آیت الله اراکى: مگر آن‌را به قصد قیمت فطره بدهد؛ آیت الله مکارم: مگر این‌که مخلوط آن دو، غذاى معمولى آن محلّ باشد.
[3]. آیات عظام خوئى، زنجانى و سیستانى: اگر آن‌را به قصد قیمت فطره هم بدهد کافى نیست؛ امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، ج‌2، ص 178، م 2020.