ما در کنار رودخانه باغی داریم که آن رودخانه مال روستای ما نیست. به همین دلیل اهالی روستا اقدام به حفر چاه در کنار رودخانه کردند. آیا این کار از نظر شرعی اشکال دارد؟
پرسش
سلام، ما در لب رودخانه باغی داریم که آن رودخانه مال روستای ما نیست و ما حق استفاده از آن را نداریم. به همین دلیل اهالی روستایی که حق استفاده از رودخانه را ندارند اقدام به حفر چاه در کنار رودخانه کردند. می‌خواستم بدانم که این حفر چاه که از نظر قانونی مشکل دارد، آیا از نظر شرعی هم اشکال دارد؟ چون در غیر این صورت تمام باغ به آن عظمت خشک می‌شود. تازه به جز باغ ما تمام اهالی روستایی که رودخانه ندارند اقدام به حفر کردند به جز ما، حالا تکلیف چیست؟
پاسخ اجمالی
ملاک در اینگونه امور قوانین و مقررات مربوطه مى‌باشد و اگر عمل مذکور برخلاف مقررات باشد، شرعاً جایز نیست.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
ملاک در اینگونه امور، قوانین و مقررات مربوطه مى‌باشد و اگر عمل مذکور برخلاف مقررات باشد، شرعاً جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورتی که حفر چاه برخلاف قوانین و مقررات مربوطه باشد و موجب تضییع حقوق دیگران گردد جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
به مقتضای قوانین عمل شود.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
اگر از گذشته آب رودخانه جهت استفاده روستای دیگر بوده و چاه زدن در کنار رودخانه موجب کم شدن آب آن شود اشکال دارد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.