کد سایت fa36545 کد بایگانی 44258 نمایه خمس خانه‌ای که والدین برای سکونت فرزند تهیه کرده‌اند
طبقه بندی موضوعی آنچه خمس بدان تعلق می گیرد
خلاصه پرسش
سه سال است ازدواج کرده‌ام. پدرم ملکی خریده و جهت سکونت تحویل بنده داده است و خود ایشان صاحب ملکی دیگر است. آیا این منزلی که من در آن زندگی می‌کنم، خمس دارد؟
پرسش
سه سال است ازدواج کرده‌ام و معاشم از شهریه طلبگی است و هنوز مخارج سنگین زندگی‌ام همانند خرید منزل به عهده پدرم می‌باشد. ایشان ملکی مشترک با مادرم در قم خریده و تحویل بنده داده است و خود ایشان صاحب ملکی دیگر است و در آنجا زندگی می‌کند. هزینه نیمی از ملک قم از ارث پدری مادر است و نیم دیگر از فروش خانه‌ای در شهرستان که پدرم مالک آن بوده است. آیا بخشی از این ملک که برای پدرم است خمس دارد؟
پاسخ اجمالی
با توجه به اینکه نفقه فرزند فقیر بر پدری که توانایی دارد، واجب است، منزل مذکور در واقع مؤونه‌ی پدر شما شمرده شده و خمس ندارد.
ضمناً چنانچه در واقع، منزل مذکور به شما بخشیده شده است، درباره چگونگی خمس آن می‌توانید به نمایه 3268 (خمس هدیه) مراجعه نمایید.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در فرض مرقوم که خانه مذکور را به قصد استفاده شخصى – هر چند برای شما - خریدارى کرده، مشمول خمس نمى‌گردد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
خمس ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنانچه هدیه تا پایان سال خمسی مورد استفاده قرار نگیرد، و سال خمسی بر آن بگذرد، بنابر احتیاط واجب خمس دارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه زائد بر مؤونه ایشان نباشد خمس به آن تعلق نمی‌گیرد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی  (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.