چگونه می‌توان اصل وجود عالم ماده و علم حضوری به آن‌را اثبات کرد؟
پرسش
سلام. دلیلی که برای اثبات عالم ماده آورده‌اند، این است که پدیده ادراکی (مثلاً سوزش دست من هنگام تماس با آتش)، معلول علتی است. علت این پدیده یا خود نفس من است، یا چیزی خارج من. نفس من علت آن نیست من خودم هرگز نمی‌خواستم دستم بسوزد. 1. چرا حاصل از سوزش از ضمیر ناخودآگاه من نباشد؟ یعنی بازهم برگردانیم به ذهن. گاه برخی‌ها داروهای توهم‌زا می‌خورند و شکل های عجیبی می‌بینند که حاصل ایجاد خود نفسشان است. 2. نظرتان در مورد درک حضوری از عالم ماده چیست؟
پاسخ اجمالی
ملاک و معیار برای شناخت و تمایز امور خارجی از امور نفسانی، انسان‌های سالم هستند نه انسان‌های مریض که دچار امراض روحی یا جسمی شده‌اند. بنابراین، انسان‌های سالم هنگام تماس با آتش احساس سوزش می‌کنند و هنگامی که این تماس نباشد آن احساس سوزش هم نیست؛ بر این اساس، چنین استدلال می‌شود که بیرون از ذهن ما حقیقت یا حقایقی وجود دارد که دارای تأثیر هستند؛ زیرا سبب این احساس اگر فقط ذهن ما بود می‌باید بدون تماس با آتش نیز چنین احساسی محقق شود.
در مورد علم حضوری انسان نسبت به عالم ماده بحث‌های زیادی مطرح است؛ آنچه به صورت اختصار می‌توان بیان کرد؛ این است که بر اساس نظریه وحدت نفس و بدن و این‌که بدن مرتبه‌ی نازله نفس است، می‌توان گفت: نفس به عالم ماده نیز علم حضوری دارد، بهترین دلیل آن، علم حضوری نفس به اعضا و جوارح مادی خود است.