آیا عقد موقت بدون اجازه پدر صحیح است؟
پرسش
من دو سال پیش با پسری عقد موقت کردم البته بدون اجازه پدر. می خواستم بدانم درست بوده یا نه؟ الان برای طلاق می شود خودمان صیغه طلاق را بخوانیم؟ چه کار باید بکنیم؟
پاسخ اجمالی

ازدواج موقت به ازدواجی گفته می شود که بین زن و مردی که هیچ مانعی از ازدواج نداشته باشند و با رضایت طرفین، همراه مهر معین تا زمان مشخصی عقد ازدواج بسته شود. این نکاح طلاق ندارد و زن و شوهر با اتمام وقت خود به خود از هم جدا می شوند. [1]

در رساله عملیه مراجع عظام چنین آمده است: دخترى که به حد بلوغ رسیده و رشیده است، یعنى مصلحت خود را تشخیص مى‏دهد، اگر بخواهد شوهر کند، چنانچه باکره باشد باید از پدر یا جدّ پدرى خود اجازه بگیرد. و اگر پدر و جدّ پدرى غایب باشند، به طورى که نشود از آنان اذن گرفت و دختر هم احتیاج به شوهر کردن داشته باشد لازم نیست از پدر و جدّ پدرى اجازه بگیرد و نیز اگر دختر باکره نباشد در صورتى که بکارتش بوسیله شوهر کردن از بین رفته باشد، اجازه پدر و جد لازم نیست. ولى اگر بواسطه وطى به شُبهه یا زنا از بین‏ رفته باشد، احتیاط مستحبّ آن است که اجازه بگیرند [2] .

لازم به ذکر است که آیت الله نوری همدانی عقد بدون اذن ولی را مطلقا باطل می دانند. اما در صورتی که عقد بدون اذن ولی جاری شده باشد و پس از آن ولی به آن راضی گردد، عقد صحبح است. اما در صورت عدم رضایت عقد باطل است [3] .

اما آیت الله بهجت عقد بدون اذن ولی را باطل نمی دانند، اما می فرمایند: بنابر احتیاط تکلیفا اجازه شرط است [4] . [5] یعنی اگرچه مرتکب گناه شده اند  اما عقد و ازدواج آنان صحیح است.

[1] اقتباس از پاسخ اجمالی سؤال 844 (سایت: 915) (جواز ازدواج موقت).

[2] . توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، صص: 459-458.

[3] . استفتاء شفاهی از دفتر معظم له؛ ر. ک: سایت آیت الله نوری همدانی.

[4] توضیح المسائل مراجع، ج 2، ص 387، مسئله 2376.

[5] . اقتباس از سؤال شماره 2190 (سایت: 2315)، نمایه ازدواج موقت دختر باکره.