آیا به نیت زنده ها می توان اعمال مستحبی به جای آورد؟ چه اعمالی را نمی توان به جای دیگرانی که زنده هستند انجام داد؟
پرسش
1- آیا به نیت دیگران که زنده هستند می توان اعمال مستحبی ( مانند نماز مستحبی ، روزه مستحبی، زیارت، خواندن دعا و غیره ...) به جای آورد؟ 2- کدام یک از اعمال مستحبی را نمی توان به جای دیگران که زنده هستند به جای بیاوریم؟
پاسخ اجمالی

در مورد انجام مستحبات به نیت دیگری اگر به صورت هدیه کردن ثواب باشد در تمام مستحبات جایز است و هیچ اشکالی ندارد[1]، اما اگر به صورت نیابت باشد در برخی از مستحبات مثل زیارت قبر پیامبر(ص) و ائمه(ع)، حج یا عمره اشکالی ندارد[2].

در کافى به سند خود از اسحاق بن عمار از امام موسى بن جعفر (ع) روایت کرده که گفت: از آن جناب از شخصى پرسیدم که حج و عمره‏اش را یا بعضى از طواف هایش به نیت بعضى از افراد خاندانش انجام مى‏دهد، در حالى که آن فرد از او غایب است و در شهرى دیگر قرار دارد، مى‏گوید: این را هم پرسیدم که: در این فرض آیا از ثواب عمل خودش چیزى کم مى‏شود یا نه؟ فرمود: این عمل هم به حساب خود او نوشته مى‏شود و هم به حساب آن فرد، علاوه بر این ثوابى هم به عنوان صله رحم به او مى‏دهند[3].

اما در مورد برخی دیگر مانند نماز و روزه طبق نظر برخی از فقها جایز نیست.[4]

اگر در خصوص هریک از این مسائل دیدگاه مرجع تقلید خود، خواهان هستید، نام مرجع خود را برای ما ایمیل کنید تا استفتا گردد.

[1]الغایة القصوى فی ترجمة العروة الوثقى، ج ‏2، ص 33. توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 831، مسأله 1534.

[2] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 831، مسأله 1534.

[3] الکافی، ج 4، ص 315، ترجمه المیزان، ج ‏19، ص 84.

[4]قمی، عباس‏، الغایة القصوى فی ترجمة العروة الوثقى، ج ‏2، ص 342، مسأله 17.، منشورات صبح پیروزى، جاپ اول، قم .