در مؤسسه‌ای با هزینه اعضا برنامه‌های اردویی برگزار می‌شود، اگر در این برنامه‌ها مبلغی اضافه بماند می‌توانیم آن را خرج مؤسسه کنیم؟ آیا می‌توانیم از افراد خارج از مؤسسه که در این برنامه‌ها شرکت می‌کنند مبلغ بیشتری بگیریم؟ آیا هزینه مسئول اردو را می‌توان از باقیمانده پول پرداخت؟
پرسش
سلام علیکم ما مؤسسه‌ای قرآنی داریم، در برنامه‌های اردویی علاوه بر اعضا، افرادی دیگر هم شرکت می‌کنند. حال چند سؤال داریم: 1. اگر در این برنامه‌ها مَبلغی معین شود و بعد از اردو مقداری از پول اضافه بماند می‌توانیم آن را خرج مؤسسه کنیم؟ 2. اگر برای تشویق اعضا، از آنها مبلغ کمتری گرفته و در عوض از افراد دیگر مبلغ بیشتری بگیریم، آیا اشکال دارد؟ 3. اگر مسئول اردو پولی نپردازد (به دلیل مسئولیت) و هزینه او از پول بقیه پرداخت شود چه حکمی دارد؟
پاسخ اجمالی
چنانچه افرادی که پول را پرداخت کرده‌اند رضایت صریح و یا ضمنی داشته باشند، تمام موارد مذکور، اشکالی ندارد و مناسب است هنگام ثبت‌نام افراد، این موارد را به اطلاع آنان رساند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
1. اگر با اجازه و رضایت افرادى که مبلغ را پرداخت کرده‌اند باشد، مانعى ندارد.
2. فى‌نفسه مانعى ندارد.
3. ملاک در اینگونه امور مقررات مربوطه مى‌باشد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در تمام صور مذکور چنانچه با رضایت دهنده‌گان پول باشد اشکالی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
موارد مذکور در سؤال همه با رضایت مؤدیان بلامانع است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
1. اگر قرارداد برای اردو بردن، گرفتن مبلغ خاصی بوده، بعد از انجام تعهدات باقیمانده، پول متعلق به متصدیان مؤسسه است.
2. حسب قرارداد فی ما بین است.
3. چنانچه بردن به اردو تحت قرارداد مثل جعاله و یا اجاره باشد و هزینه خود را بابت اجرت عمل مدیریت گرفته باشد مانعی ندارد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.