چه کارهایی در قیامت باعث حسرت و پشیمانی خواهد شد؟!
پرسش
لطفاً ده مورد از چیزهایی که ما در روز قیامت حسرت آن‌را می‌خوریم نام ببرید.
پاسخ اجمالی
در نگاهی کلی هر گناهی که انسان می‌توانست انجام ندهد ولی انجامش داد، و هر کار خیری که می‌توانست انجام دهد اما در انجام آن کوتاهی نمود، در روز قیامت موجب حسرت و پشیمانی خواهد شد.
با توجه به این قاعده کلی، اما در احادیث به مواردی از چیزهایی که در قیامت موجب حسرت و پشیمانی خواهد شده، به صورت ویژه اشاره شده است. ما در این فرصت به بیان چند نمونه بسنده خواهیم نمود.
1. ستودن عدالت و عمل نکردن به آن: امام صادق(ع) فرمود: «پُرحسرت‌ترین مردم در قیامت کسى است که عدالتى را ستوده و خود بر خلاف آن عمل نموده است؛ [زیرا در قیامت می‌بیند شنوندگان سخن او سعادت‌مند گشته، ولى خودش بدبخت و گرفتار است]».‏[1]
2. پیروى از هواى نفس و شهوات جسمانى:[2] لذت‌های شهوانی و مادی همه گذرا و از بین رفتنی هستند و در روز قیامت که روز حساب است، نتیجه‌ای جز حسرت و ندامت در پی ندارند.
3. مجلسی که بدون یاد خدا به پایان برسد: هیچ مجلسى نباشد که در آن نیکان و بدکاران گرد هم اجتماع کنند که به یاد خداى عزّ و جلّ از آن برخیزند، مگر این‌که در روز قیامت براى آنها مایه حسرت و افسوس باشد.[3]
4. جلسه‌ای که بدون ذکر خدا، پیامبر و اهل بیت تمام شود: امام صادق(ع) فرمود: «کسانی که در جلسه‌ای جمع شوند و در آن جلسه نام خدا، پیامبر و آل او را نبرند، باعث حسرت در قیامت خواهد شد».[4]
5. کوتاهى کردن در حق جانب خدا: منظور از جانب خدا، امام علی و ائمه(ع) است.[5]
6. انفاق وارث از ارث حرامی که برجا گذاشته: بزرگ‌ترین حسرت‌ها در روز قیامت‏ حسرت مردى است که از حرام کسب ثروت کرده، و آن‌را مردى به ارث برده و در طاعت خداى سبحان انفاق نموده، آن مرد به خاطر انفاقش وارد بهشت می‌شود، و ارث گذارنده داخل جهنم می‌گردد.[6]
7. گذراندن عمر به غفلت: پس حسرت‏ و اندوه بر آن غافلى باد که عمرش [در قیامت] بر او حجّت و دلیل باشد. [به این‌که چرا در دنیا که همه جور وسیله برایت مهیّا بود، ولی سعادت‌مند نگشتى].[7]
8. دانشمند بدون عمل: از کسانى که روز قیامت‏ حسرت‏ خواهند خورد، آن عالمى است که مردم از علم او بهره‌مند شده و وارد بهشت گردیدند، ولى خودش عمل نکرد و وارد جهنم شد.[8]
9. محاسبه نکردن اعمال قبل از روز حساب: هر کس پیش از فرا رسیدن وقت محاسبه، از خود حساب بکشد، حسابش روز قیامت‏ سبک، و به هنگام سؤال پاسخش آماده، و سرانجامش نیکو خواهد بود. امّا کسى که از خود حساب نکشد و کار آخرت را سهل انگارد، و نفسش پیرو هواها و لذّت‌هاى دنیایى باشد، براى همیشه حسرت‏ می‌خورد.[9]
10. حافظ قرآنی که بر تلاوت مداومت ندارد: بر کسى که قرآن را حفظ کرده، سزاوار است بر تلاوتش مداومت داشته باشد و آن‌را فراموش نکند، تا مبادا از این راه روز قیامت‏، تأسف و حسرت‏ گریبان‌گیرش شود.[10]

[1]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 2، ص 299، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.
[2]. همان.
[3]. همان، ص 254.
[4]. همان، ج ‏2، ص 496.
[5]. همان، ج ‏1، ص 145.
[6]. سید رضی، محمد بن حسین، نهج البلاغة، محقق، صبحی صالح، ص 552، قم، هجرت، چاپ اول، 1414ق.
[7]. همان، ص 95.
[8]. طبرسى، على بن حسن‏ مشکاة الأنوار فی غرر الأخبار، النص، ص 141، نجف، المکتبة الحیدریة، چاپ دوم، 1385ق، 1965م، 1344ش‏.
.[9] ورام بن أبی فراس، مسعود بن عیسی، تنبیه الخواطر و نزهة النواظر المعروف بمجموعة ورّام، ج 1، ص 232، قم، مکتبة الفقیه، چاپ اول، 1410ق.
[10]. ابن فهد حلى، احمد بن محمد، عدة الداعی و نجاح الساعی، محقق، مصحح، موحدى قمى، احمد، ص 290، بی‌جا، دار الکتب الإسلامی، چاپ اول، 1407ق.‏