نحوه ارتباط با اقوام نزدیک که اعمال مغایر دین انجام دهند باید چگونه باشد؟
پرسش
با توجه به روابط نزدیک بین آشنایان در خانواده های ایرانی، اگر یکی از اقوام نزدیک (مثلا دایی) اعمال مغایر دین انجام دهد (شراب بخورد(البته نه در جمع) ، با نماز خواندن دخترش مخالفت کند، بعضا شعائر دینی را مسخره کند و ...) من با 18 سال سن چگونه می توانم فرمان خداوند مبنی بر ترک روابط با او را انجام دهم (آیات 23 و 24 سوره توبه) ؟ آیا چنین کسی نجس است؟ لطفا واقعی و عملی پاسخ دهید.
با تشکر
پاسخ اجمالی

اگر یکى از اقوام انسان مرتکب معصیت شود و نسبت به رعایت مسائل دینی لا أبالی باشد، تکلیف ما نسبت به او این است که با امر به معروف و نهی از منکر (با زبان خوش و دلسوزانه) او را هدایت کنیم. ولی اگر این کار تأثیری نداشت در صورتی می توانیم با او قطع رابطه کنیم که احتمال بدهیم این کار موجب تنبه او و دوری از ارتکاب معصیت مى‏شود، و در غیر این صورت، قطع رحم جایز نیست.[1] زیرا چه بسا او از این قطع رابطه سوء استفاده کرده و مرتکب گناهان بیشتری شود.

در ضمن باید توجه داشت تنها انسان کافر نجس می باشد و صرف ترک واجبات و انجام معصیت یا مخالفت با احکام اسلام موجب کفر و نجاست نمی شود مگر این که انکار و تمسخر به گونه ای باشد که به انکار توحید یا نبوت برگشت کند.[2]

نکته پایانی این که آیات 23 و 24 سوره توبه ارتباطی با این سؤ ال ندارد زیرا آن آیات در مورد روابط با کفار است.

[1] توضیح المسائل مراجع، ج2، ص772، س 1058

[2] همان، ج1، ص 76.