اگر زمینی که آپارتمان در آنجا ساخته شده، غصبی باشد، آیا خریداران، مالک واحدهای آپارتمانی می‌شوند؟
پرسش
اگر زمینی غصبی بوده و غاصب، با مصالح ساختمانی که ملک خود اوست، ساختمانی بسازد و واحدهای آپارتمانی ساخته شده را بفروشد، آیا مشتریان، مالک واحدهای آپارتمانی خریداری شده می‌شوند؟
پاسخ اجمالی
خریداران، مالک واحدهای مذکور می‌شوند، ولی باید به شکلی رضایت مالک زمین را به دست آورند، در غیر این صورت تصرف آنان در واحدها، جایز نیست. و برخی از فقها[1]در فرض عدم رضایت مالک زمین، معامله را از اساس باطل شمرده‌‌ و خریدار را مالک واحد ندانسته‌اند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
مالک چهار دیواری می‌شوند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
مشتریان، مالک واحدهای مذکور می‌شوند ولی باید رضایت مالک زمین را به دست آورند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال باید رضایت مالک را جلب کنند در غیر این صورت تصرف جایز نیست.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
این معامله فضولی است و اگر صاحب زمین معامله را تأیید نکند، معامله باطل است.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله هادوی تهرانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی مکارم شیرازی و نوری همدانی  (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.