آیا فتنه دجال طی چهل روز اتفاق می‌افتد، اما سه روز از آن، مانند یک سال و یک ماه و یک هفته بوده و دیگر روزها تفاوتی با دوران کنونی ندارد؟!
پرسش
آیا پیامبر(ص) در مورد دجال فرمود: «وقتی دجال به این دنیا بیاید، چهل روز در این دنیا زندگی خواهد کرد که یک روز به اندازه یک سال، یک روز به اندازه یک ماه، یک روز به اندازه یک هفته و سایر روزهایش مانند روزهای شما است»؟
پاسخ اجمالی

در مورد مقدار زمان فتنه دجال[1] روایات گوناگونی وارد شده است؛ مانند این‌که:

پیامبر(ص) فرمود: «وقتی دجال به این دنیا بیاید، چهل روز در این دنیا زندگی خواهد کرد که یک روز آن به اندازه یک سال، روز دیگرش به اندازه یک ماه، و یک روز نیز به اندازه یک هفته خواهد بود و دیگر روزهایش مانند روزهای شما است».[2]

هم‌چنین عبد الله بن عمرو از پیامبر(ص) نقل می‌کند: «دجال در امت من خارج می‌شود و چهل روز باقی می‌ماند که نمی‌دانم چهل روز، چهل ماه یا چهل سال طول می‌کشد».[3]

در ارتباط با اعتبار سندی این روایات باید گفت که منبع اصلی آنها از کتاب‌های نسل اول شیعی نبوده و بر این اساس، نباید ارزیابی آنها ‌را از راه دانش رجال شیعی پیگیری کرد، اما از دیدگاه اهل سنت، از آن‌جا که این روایات در یکی از صحاح آنان نقل شده؛ لذا از نظر آنان باید به عنوان احادیثی معتبر در نظر گرفته شود؛ از این‌رو در کتاب‌های بعدی به شرح و تفصیل آنها پرداخته‌ شده است.

البته بعدها و در سده‌های بعد برخی کتاب‌های شیعی نیز این حدیث را نقل کرده‌اند.[4]

[1]. «دجال در روایات»، 218؛ «علایم ظهور امام زمان(عج)»، 219؛ «علایم ظهور حضرت مهدى(عج)»، 49.

[2]. قشیری نیشابوری، مسلم بن حجاج، المسند الصحیح المختصر بنقل العدل عن العدل إلی رسول الله(ص)(صحیح مسلم)، محقق،‌ عبدالباقی، محمد فؤاد، ج 4، ص 2250، باب فی خروج الدجال و مکثه فی الارض، بیروت، دارالاحیاء التراث العربی، بی‌تا.

[3]. همان، ج 4، ص 2258.

[4]. سروی مازندرانی، محمد صالح بن احمد، شرح الکافی (الاصول و الروضة)، محقق، مصحح، شعرانی، ابوالحسن، ج 12، ص 173، تهران، ‌المکتبة الإسلامیة، چاپ اول، 1382ق.